Ви зараз переглядаєте Перша українська письменниця, яка отримала премію імені Станіслава Вінценза

Перша українська письменниця, яка отримала премію імені Станіслава Вінценза

22 листопада відбулась церемонія нагородження премії Міської ради Кракова імені Станіслава Вінценза під час відкриття саміту Open Eyes Economy Summit.

Оксана Забужко – перша українська письменниця, яка отримала премію імені Станіслава Вінценза.

«Це данина величезній праці, спрямованій на усвідомлення світу історичної, культурної та екзистенційної специфіки України, а також літературних досягнень, які наближають чутливість нашого макрорегіону», – зазначили у муніципалітеті Кракова. 

Нагорода включає фінансову складову в 50 000 злотих (₴390 тис.), статуетку та право користування титулом «Лауреат премії міської ради Кракова імені Станіслава Вінценза». Премія імені Станіслава Вінценза – продовження нагороди «Нова культура нової Європи», яка вручалася у 2005-2019 роках. Її лауреати: Сергій Жадан, Ярослав Грицак, Мартін Поллак, Аґнешка Голланд, Анджей Стасюк, Світлана Алексієвич та інші. Її присуджують за видатні досягнення в популяризації культури Центрально-Східної Європи. Її присуджує Комісія на чолі з головою міської ради Кракова. До складу журі входять лауреати премії та запрошені представники установ, що діють у сфері культури, науки, освіти та громадської діяльності, а також представник міського голови Кракова.

Патрон премії Станіслав Вінценз – польський етнограф, есеїст, філософ, письменник, автор відомої трилогії «На високій полонині». Він був дослідником і знавцем культури Гуцульщини та Покуття.

Книги відомої української письменниці шукайте на книжкових поличках нашої книгозбірні.

Залишити відповідь