Ви зараз переглядаєте «Про це говорили завжди»: у Чижевського презентували книгу кропивничанина, що живе у Франції

«Про це говорили завжди»: у Чижевського презентували книгу кропивничанина, що живе у Франції

У бібліотеці імені Дмитра Чижевського відбулася зустріч із письменником Андрієм Яцкулом та його першою книгою «Про це говорили завжди».

Як зазначив відомий кропивницький літератор Василь Бондар, 17 грудня у місцевій пресі з’явилися дві новели нашого земляка і саме цього дня пан Андрій приїхав до обласного центру.

«Пан Андрій – талановитий чоловік, людина, яка пізнає своє життя. Кожен письменник мріє про такий шлях», – наголосив  Василь Бондар.

Як зізнався молодий письменник, багато років він думав, як писати і про що писати: «Так легше, коли знаєш, куди йти».

Представляючи книгу, голова обласного осередку Національної спілки письменників України Надія Гармазій зазначила: «Про що б ми не говорили, ми завжди говоримо про самих себе. І письменники завжди залишають частинку себе у своїх творах».

«Ця зустріч – перша офіційна презентація за участі автора», – додала Надія Гармазій.

Вона нагадала, що Андрій Яцкул – кропивничанин, який проживає у Франції. Він доцент політехнічного інституту UniLaSalle у місті Бове. Лауреат обласного літературного конкурсу імені Валерія Гончаренка. Саме завдяки перемозі у конкурсі і вийшла з друку книга «Про це говорили завжди».

«Коли починаєш писати, пишеш про себе. Але потім розумієш, що все пережити ти не можеш. Одночасно бути пілотом, викладачем, військовим, і жінкою, і дідом, і дитиною, і собакою не можливо. Значить треба перевтілюватись. Щось переживеш сам, щось твій ближній, щось уявиш. І таким чином народжується персонаж», – розповів про свою роботу Андрій Яцкул.

Гість бібліотеки Чижевського трохи розповів про себе: його власні улюблені літератори – Булгаков, Чехов, Нечуй–Левицький, Вінграновський. На них рівнявся і у них вчився влучному слову.

Вже 14 років Андрій проживає у Франції. Він інженер-конструктор сільськогосподарської техніки. Захоплюється латиноамериканськими танцями та тхеквондо.

Письменник розповів про ідеї, які підштовхнули до літературної роботи, про те, що його надихнуло, про героїв оповідань та колізії їхніх відносин.

Зустріч з Андрієм Яцкулом та презентацію книги «Про це говорили завжди» можна подивитись на бібліотечному YouTube-каналі за посиланням.

Євген Іщенко,
відділ соціокультурної діяльності 

Залишити відповідь