Ви зараз переглядаєте Розмови про літературу: Валер’ян Підмогильний

Розмови про літературу: Валер’ян Підмогильний

Чергове засідання в рамках проекту «Розмови про літературу з Сергієм Михидою» було присвячене Валер’яну Підмогильному – одному з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження».

Увесь творчий доробок письменника незмінно спрямований на пізнання людини. Це головна ідея в усіх його художніх творах.

На зустрічі поговорили про твори Валер’яна Підмогильного «Місто» та «Невеличка драма». Після публікації першого, автора визнали засновником українського урбаністичного роману, а другого – одним з батьків інтелектуального роману в українській літературі.

У романі «Місто» Валер’ян Підмогильний описав селянську молодь, яка на початку 1920-х років тисячами відправлялася у міста, щоб завоювати їх і зробити своїми, щоб влити в них свіжу селянську кров. Автор показав бажання молодих селян «вийти в люди» будь-якою ціною.

Роман «Невеличка драма» є своєрідним психологічним зрізом життя людей на початку ХХ ст. Це твір про двох героїв, які уособлюють у собі не тільки чоловіче й жіноче начала, але й різні світогляди, різне бачення щастя. Роман спонукає читача до роздумів над природою людини, сенсом життя, суперечностями між розумом і почуттям, почуттям і обов’язком.

Наступна зустріч в рамках проекту «Розмови про літературу з Сергієм Михидою» буде присвячена життю та творчості Павла Тичини.

Залишити відповідь