Ви зараз переглядаєте Що розповість українська писанка

Що розповість українська писанка

До весняного свята Великодня низкою заходів у бібліотеці Чижевського шанували національний оберіг і символ життя – українську писанку.

Розписи подібні до тих, що є на писанках, археологи знаходили ще на трипільській кераміці. На теренах України культові яйця знайдені в похованнях скіфів у Східному Криму, датованих IV століттям до нашої ери.

Як мистецтво писанкарство розквітло в добу Київської Русі. Знайдені писанки на території Київської Русі датуються XI-XIII століттям.

Орнаменти, що прикрашають українські писанки, привертають увагу і мають особливе значення. Це здебільшого різноманітні геометричні візерунки, зірки, анімалістичні символи. Кожен орнамент має свій власний знаковий сенс і символіку. Найпоширенішими серед них є символи родинного щастя, достатку, родючості.

«Справжня писанка – це яйце, віск, сакральні візерунки, живий вогонь і світлі думки. Так було багато років тому, так є і зараз», – зазначила завідувачка відділом мистецтв Світлана Ушакова на інтерактивному занятті для учнів художньої студії Ольги Краснопольської.

Крім того, у писанкарстві велику роль відіграють кольори. Кожен колір має своє значення. Наприклад, червоний колір символізує любов, сім’ю та щастя, жовтий – сонце, золото та багатство, чорний – родючу землю, а синій – небо та відкритість.

«Коли взаємодієш з цією красою, використовуєш цю техніку, твій душевний стан наповнюється рівновагою. Це своєрідна глибинна писанкова медитація», – поділилась своїми відчуттями пані Світлана з юними художниками.

В рамках «Зустрічі в теплих кольорах» розпис писанок став арт-терапією для сімей загиблих військовослужбовців. Спочатку Олена Степанок, голова ГО «Єдина родина Кропивниччини», розповіла учасникам зустрічі історію писанкарства, про символічний зміст орнаментів, традиції розпису, а далі за допомогою писачка, віску, фарби гості бібліотеки створювали свої писанки. Процес виявися цікавим та захоплюючим!

Красою писанок можна насолодитися і сьогодні. В холі книгозбірні продовжує свою роботу виставка писанок студентів мистецького факультету Центральноукраїнського державного університету ім. Володимира Винниченка, розписаних ними в різні роки. Запрошуємо до перегляду маленьких витворів мистецтва, вражаючих своєю естетичною довершеністю та красою.

Залишити відповідь