Ви зараз переглядаєте Український колорит

Український колорит

День вишиванки – свято, сповнене українським духом і колоритом. Воно не має жодного політичного підґрунтя і покликане популяризувати українську культуру та традиції. Ця подія досі не є офіційною, але свято так припало до душі українцям, що вони радісно його зустріли вже у вісімнадцятий раз.

Символіка вишиванки багата і глибока. Кожен орнамент, кожен візерунок має своє особливе значення. На черговому засідання інформаційно-туристичного клубу «Attractive Krop» студенти Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі дізналися про походження одягу з вишивкою, його орнаменти та кольори. Ознайомилися із стародавніми техніками вишивки та швів. Обговорили, які саме вишиті сорочки притаманні тому чи іншому регіону.

Вишиванка сконцентрувала у собі духовність, традиції та історію українського народу. Вона не лише елемент одягу, а й талісман, який зберігає тепло родинних зв’язків, і в той же час своєрідний маніфест національної гідності та патріотизму.

Ще більше дізнатися про українські традиції студентам допомогла віртуальна мандрівка до декількох музеїв. Власниця музею-садиби Галинки Верховинки (Музей Вишиванки) продемонструвала, як правильно зав’язувати перемітку (жіночий головний убір) та розповіла про орнаменталістику гуцульської вишивки. А в музеї Івана Гончара гості долучились до перегляду колекції старовинних та самобутніх вишитих сорочок, унікальних та неповторних, чоловічих, жіночих та дитячих.

Носіння вишиванки – поєднання минулого з сучасністю, тренд, який ніколи не вийде із моди.

Залишити відповідь