Ви зараз переглядаєте Як Кіровоградщину перетворюватимуть на туристичний магніт

Як Кіровоградщину перетворюватимуть на туристичний магніт

В Кіровоградській регіональній торгово-промисловій палаті відбулася нарада з питань розвитку туристичного та інвестиційного потенціалу області. В ній взяли участь голова обласної ради Сергій Шульга, голова облдержадміністрації Марія Чорна, президентка КРТПП Ірина Саєнко, директорка ОУНБ імені Дмитра Чижевського Валентина Животовська, посадові особи місцевого самоврядування, представники громадських організацій та туристичних агенцій, науковці та підприємці.

У необхідності і важливості розвитку туристичної галузі давно нікого не треба переконувати, але назвемо кілька фактів. Кожне робоче місце допомагає створити ще чотири в інших сферах. За наявності туристичних брендів рівень залучення інвестицій в регіон зростає на 50-70 відсотків. Що казати, якщо сільське господарство становить 4 відсотки глобального ВВП, а туризм десять. Тож зрозуміло, що ця галузь є безумовним пріоритетом державної стратегії розвитку України, а завдання обласної влади та територіальних громад – розвивати її на регіональному рівні.

Валентина Животовська презентувала новий проєкт «Туристичні магніти. Мандруй Кіровоградщиною». Він був створений до 30-річчя Незалежності України. Ініціативу РТПП та бібліотеки підтримали обласна рада та облдержадміністрація. Учасниками проєкту стануть міста та села Кіровоградщини, організації, комунальні та приватні підприємства, зацікавлені у розвитку туристичного сегменту бізнесу, туроператори тощо.

Суть проєкту – магніти із зображеннями туристичних локацій та елементом брендування Кіровоградщини пропонуватимуться відвідувачам туристичних об’єктів як сувенірна продукція. Проєкт не передбачає терміну завершення, а кількість магнітів з кожним роком буде збільшуватись.

Як розповіла Валентина Животовська, проєкт націлений на реалізацію п’яти завдань:

  • створення позитивного іміджу області і залучення інвесторів,
  • створення якісного туристичного продукту,
  • забезпечення розвитку туристичної інфраструктури,
  • популяризації об’єктів історико-культурної спадщини,
  • розвитку середнього й малого бізнесу.

«Бібліотека імені Дмитра Чижевського як відкритий публічний простір та мегакультурний центр взяла на себе інформаційний супровід проєкту в Інтернеті, соціальних мережах, мережі публічних бібліотек територіальних громад. Вона займеться презентацією туристичних магнітів інтернет-засобами, тобто за допомогою буктрейлерів, віртуальних виставок, інформаційних оглядів і так далі та підготовкою інформації для QR-кодів», – зазначила директорка книгозбірні.

П’ять кроків для реалізації проєкту вже зробили. Відібрали туристично привабливі об’єкти, розробили відповідні їм пазли-магніти та підготовили опис, розробили карту області з пазлів-магнітів та дорожню карту для туристів та мандрівників.

Всі туристичні об’єкти поділили на шість категорій: дозвілля та відпочинок, історико-культурний, екологічний, гастрономічний, сільський та зелений, а також індустріальний туризм.

Наприклад, в напрямку «Дозвілля та відпочинок» відібрані такі локації як парк-готель «Скіфія», Кременчуцьке водосховище, парк-готель «Maetok Counry Club», Знам’янський авіаційно-спортивний клуб надлегкої авіації «Кондор», долина Південного Бугу та Солоне озеро. Мандрівникам, що віддають перевагу індустріальному туризму, безумовно, варто побувати на Морозівському буровугільному розрізі та Бирзулівському родовищі.

Що отримають учасники проєкту?

Подорожуючи чудовими місцям Кіровоградщини, туристи збиратимуть магніти та отримуватимуть призи.

Привабливий імідж об’єктів надасть можливість місцевим громадам створювати робочі місця у сфері туристичного бізнесу від роботи готелів, зелених садиб і музеїв до організації екскурсій, харчування та продажу сувенірної продукції. І, відповідно, залучати інвестиції на розвиток інфраструктури.

Турагенціям участь у проєкті дає перспективи використання нових цікавих маршрутів, а підвищення туристичної дестинації Кіровоградщини дозволить розширити коло клієнтів за рахунок туристів з інших регіонів України.

Валентина Животовська висловила впевненість, що впровадження проєкту «Туристичні магніти. Мандруй Кіровоградщиною» – це реальний та дієвий спосіб покращити туристичну привабливість області.

Вона нагадала слова відомої на увесь світ американської антропологині Маргарет Мід: «Ніколи не сумнівайтеся в тому, що маленька група думаючих та відданих справі людей здатна змінити світ. Насправді, це єдине, що його коли-небудь змінювало». На Кіровоградщині такі люди є.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь