Ви зараз переглядаєте Критичне мислення та цифрова грамотність як ключові компетентності сучасних людей

Критичне мислення та цифрова грамотність як ключові компетентності сучасних людей

В бібліотеці Чижевського відбувся дводенний тренінг з медіаграмотності для прийомних батьків та батьків-вихователів, ініціатором якого виступив обласний центр соціальних служб.

В перший день фахівчиня Інтернет-центру Світлана Волкова провела онлайн-тренінг «Критичне мислення. Чому необхідно розвивати критичне мислення у дітей».

Вже ні в кого не виникає сумнівів, що сучасній людині необхідні навички критичного мислення. Причому напрацьовувати його потрібно систематично, як спортсмени тренують свої навички, і з дитинства. Споглядаючи, як саме дитина сприймає навколишню дійсність, як реагує на побачене чи прочитане, можна визначитись з методами і прийомами для скорішого та якіснішого формування критичного мислення.

Слухачі розібрали на практиці, як навчити дітей необхідну інформацію знаходити, аналізувати, порівнювати, оцінювати, щоб потім застосовувати в повсякденному житті та при прийнятті рішень.

Ця тема важлива особливо сьогодні в умовах гібридної війни. А стрімкий розвиток технологій, науки, зміна поглядів висуває до людини додаткові вимоги – уміння швидко «орієнтуватися у просторі» та діяти, брати на себе відповідальність, не піддаватися маніпуляціям, уміти робити висновки та доносити свою аргументовану думку оточуючим.

Учасникам було рекомендовано інтерактивну онлайн-гру «Подумай двічі», створену студією онлайн-освіти EdEra для самостійного підвищення рівня власної медіаграмотності.

Програма другого дня тренінгу передбачала знайомство учасників з електронними сервісами та послугами на допомогу у питаннях батьківства, процедур усиновлення, безпеки дітей в Інтернеті. Завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки Наталя Андрійченко розповіла про важливість вміння знаходити, аналізувати та застосовувати інформацію, володіти навичками безпечного й ефективного використання цифрових технологій та ресурсів Всесвітньої мережі.

Фахівчиня запропонувала низку актуальних онлайн-послуг для потенційних батьків на єдиному порталі державних послуг «Дія», надала роз’яснення та практичні поради щодо процедури замовлення зазначених послуг.

Про ґрунтовне та ефективне опанування цифрових інструментів за допомогою особливого едьютейнмент-формату (поєднання розваг і навчання) йшлося у блоці, присвяченому освітній цифровій платформі «Дія. Освіта». Цей ресурс пропонує навчальний комплекс охочим набути цифрові навички з нуля, змінити професію чи підвищити кваліфікацію, відкрити власну справу, опанувати правила захисту персональних даних від шахраїв та кіберзлочинців. Поєднання за необхідним напрямом освітніх серіалів, інтерактивних симуляторів, ґайдів та тестів надають унікальну можливість побудувати індивідуальну програму для навчання. В цьому учасники могли переконатися під час практичної частини тренінг-заняття.

Враховуючи те, що тренінг був для прийомних батьків та батьків-вихователів, тренерка також порадила аудиторії добірку корисних вебресурсів. Це сайти Міністерства соціальної політики України, благодійного фонду «Рідні», Дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ. Україна», Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», проєкту «Дитина не сама: Інструкція з турботи».

На завершення тренінгу учасникам було запропоновано інтерактивні вправи з інформаційної грамотності на освітній платформі LearningApps для самостійної перевірки знань та підвищення цифрових навичок.

Залишити відповідь