Ви зараз переглядаєте Тренінг гейткіперів

Тренінг гейткіперів

Фахівчині відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я, представники соціальних служб з громад області та психологи пройшли навчання з підготовки гейткіперів за програмою Університетської клініки Акерсхус (Норвегія) та Центру психологічного здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія». Тренінг «Превенція суїциду в громадах», що відбувся в головній книгозбірні області, провели експерти Кіровоградського обласного центру соціальних служб.

Сучасне життя диктує нам свої правила: будь успішнішим, сильнішим, швидшим, адже дивлячись на успіх інших, людина ставить перед собою вищі вимоги. Але завжди бути в швидкому темпі неможливо. Ресурси людини вичерпуються, натомість приходить втома, емоційне вигорання, а, зрештою, і депресивний стан.

Як вчасно помітити зміни та допомогти людині? Як раз цьому і навчали на тренінгу. Адже гейткіпер – це помічник, який надає першу психологічну допомогу людині у суїцидальній кризі.

Існує багато досліджень, проведених в різних країнах, які засвідчують, що гейткіпінг дійсно є ефективним підходом до попередження суїцидів у громадах, організаціях, навчальних закладах, де люди часто зустрічаються, спілкуються, мають змогу помітити зміни у поведінці один одного і втрутитися, якщо для цього є підстави.

Сучасні спеціалісти в галузі суїцидології вивчають і розробляють дієві шляхи попередження самогубств. І зараз в багатьох країнах (наприклад, в Норвегії, Японії, Нідерландах та ін.) впроваджується система гейткіпінгу, що виглядає як мережевий спосіб поширення знань про самогубства та про способи включення носіїв цієї інформації (гейткіперів) в процес індивідуальної допомоги людям з суїцидальними думками і намірами.

«Важливо, щоб людина, яка проходить підготовку як гейткіпер, мала внутрішню готовність до взаємодії з людьми, які мають суїцидальні думки та наміри, почувалась впевнено, відкрито говорячи про суїцид, мала ресурси самоподомоги та навички піклування про себе», – акцентували психологи тренінгу.

Учасники тренінгу були активними та зацікавленими. Адже всі, хто займався, були зацікавлені у тому, щоб стати справжніми гейткіперами та бути корисними у випадку необхідності.

Залишити відповідь