Ви зараз переглядаєте In memoriam: Анатолій Пивовар

In memoriam: Анатолій Пивовар

«По їхніх плодах ви пізнаєте їх», говорить книга книг християнського світу. Ця мудрість згадалась під час краєзнавчих студій бібліотеки Чижевського, на яких говорили про українського історика та археографа Анатолія Пивовара. Науковця, чиї роботи, історичні розвідки, відкриття і дослідження опрацьовуватимуть, без перебільшення, покоління істориків.

Два роки тому Анатолій Васильович пішов в інші світи, і бібліотека Чижевського разом з краєзнавчим музеєм отримали особистий архів дослідника. Тоді ж у краєзнавчому відділі головної книгозбірні області відкрили «Кабінет Анатолія Пивовара», який складається з особистої бібліотеки науковця з історії України, авторських робіт з історії нашого краю, унікальних архівних документів, фото і карт. А через рік на бібліотечному сайті запрацював «ПивоварАрхів».

Про його скарби відвідувачам книгозбірні розповів Олександр Чорний – кандидат історичних наук, доцент, викладач Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, який багато років товаришував і співпрацював в Анатолієм Пивоваром.

Сказати, що ця розповідь вразила – не сказати нічого. Перед слухачами виросла постать науковця, завдяки якому змінилося уявлення про історію Центральної України протягом останніх чотирьох століть!

Заслужений економіст України Анатолій Пивовар став одним з видатних істориків країни. А почалося усе у 1989 році, коли Пивовар у бажанні зафарбувати білі плями в історії своєї малої батьківщини «зустрівся» зі скорописами XVIII століття. За словами Олександра Чорного, читати подібні тексти ще та задачка. Але перфекціоніст Пивовар поставив перед собою мету і став одним з найкращих палеографів XVIII століття на наших теренах.
І вже перша публікація Анатолія Пивовара з історії виявилась унікальним документальним виданням. Його «Поселення Задніпрських місць до утворення Нової Сербії в документах середини ХVІІІ століття» доводить, що ніякого дикого поля, яке цивілізувала російські імперія, не було. Були землі, де жили козаки Миргородського полку, а цей центральноукраїнський регіон мав історичну назву Задніпрські місця.

Про людину з феноменальною пам’яттю, математичним складом розуму, унікальною дослідницькою інтуїцією та глобальним мисленням, видатного вченого-економіста та історика – Анатолія Пивовара – дивіться запис на бібліотечному YouTube-каналі за посиланням.

Залишити відповідь