Ви зараз переглядаєте В обласній книгозбірні презентували проєкт «Шкільне музейництво у біографіях і фактах»

В обласній книгозбірні презентували проєкт «Шкільне музейництво у біографіях і фактах»

До Дня знань в обласній книгозбірні імені Дмитра Чижевського був презентований проєкт «Шкільне музейництво у біографіях і фактах».

Модератор заходу – Лариса Гайда, провідний науковий співробітник Педагогічного музею України представила Всеукраїнський дослідницький проєкт «Шкільне музейництво у біографіях і фактах», реалізований Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді у партнерстві з Педагогічним музеєм України.

Ідея проєкту – пошанувати працю та зробити видимими постаті шкільного музейництва України. «Шкільне музейництво у біографіях і фактах» – це спроба узагальнити відомості про музейно-освітянський рух в Україні.

Результат проєкту був втілений у видання «Шкільне музейництво у біографіях і фактах», в якому досліджено та презентовано широкому загалу 72 біографії педагогів-засновників музеїв із 22 областей України та Києва. На жаль, через російсько-українську війну не змогли представити відомості про педагогів-музейників Донецька, Луганська та Херсонська області. Цікавим виявився калейдоскоп змісту діяльності педагогів, який презентує роботу як найбільш популярних, так і доволі рідкісних за тематикою музеїв. За профілями представлені: етнографічні – 12; музеї історії школи – 10; історичні, військово-історичні, історико-краєзнавчі, краєзнавчі, меморіальні, музей історії села – по 5; історії рідного краю, музеї Природи, літературні, музеї історії освіти – по 3; далі у меншій кількості – художній, меморіально-мінералогічний, історії дитячого туризму, історії Палацу дітей та юнацтва, історії школи-інтернату для сліпих дітей, музей-комплекс та Музей Новітніх Героїв. Це розмаїта палітра людських доль педагогів, які на громадських засадах багато років працюють в освітянських музеях – їхня своєрідна колективна біографія.

Під час заходу Лариса Анатолівна провела майстер-клас по написанню біографії. На завершення слухачі висловили думку, що питання роботи, збереження духовного та матеріального надбання шкільних музеїв і взагалі їх існування, в наш час постає доволі гостро і потребує допомоги, а також висловили надію, що надалі подібні дослідження будуть продовжені.

Електронний варіант книги представлений на сайті бібліотеки за посиланням: https://library.kr.ua/wp-content/elib/hayda/shkmuzei.pdf

Залишити відповідь