Ви зараз переглядаєте Слідом за чумацькою піснею

Слідом за чумацькою піснею

В головній бібліотеці Кропивницького та області відкрилася виставка «Легенди чумацького шляху».

До її створення долучились музей музичної культури імені Кароля Шимановського, обласний краєзнавчий музей та відомий збирач старожитностей Володимир Нагорний. Виставка була створена як одна з локацій великого вебпроєкту «Чумацькі пісні», присвяченого історії чумацтва.

Поштовхом для створення проєкту стала книга фольклориста, краєзнавця, етномузиколога Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового Правобережжя». Позаминулого року видання побачило світ завдяки перемозі у конкурсі Українського культурного фонду. Цього року Фонд підтримав проєкт «Чумацькі пісні», який створив і очолив ще один відомий музикознавець та етновиконавець Олександр Полячок.

Вебсеріал розповість про десять історичних регіонів України, пов’язаних з чумацтвом. В ньому у виконанні 12 сучасних колективів прозвучать автентичні чумацькі пісні, а експерти, починаючи з астрономів, розкажуть про чумацькі шляхи та життя чумаків.

За словами Олександра Полячка, якщо порівняти чумацтво як спеціальність з сучасними професіями, то в єдине ціле варто об’єднати перевізників, далекобійників, шахтарів, торгівців, кооператорів, військових, журналістів і навіть політиків.

Особливістю експонатів, зібраних у відділі мистецтв бібліотеки, є їх повна автентичність, адже їх не торкалася рука реставратора. В експозиції представлені чумацькі таріль та ложки, які мають своєрідну форму, баклага для води, ковальські ножі для обрізання копит, батіг, вісі від воза, гиря, щоб зрозуміти, скільки це – пуд солі. А крім того, барильце, мірка, медогонка, деталі ткацького верстака, хлібні лопати та інші предмети побуту українців.

На учасників презентації чекала дуже цікава розповідь про зйомки вебсеріалу та чумацькі пісні у виконанні Олександра Полячка.

Зазначимо ще одну деталь, яка стосується чумацтва. Наше місто можна сміливо назвати центром дослідження цього унікального національного явища. Ще наприкінці ХІХ століття вивченням чумацтва займався археолог та етнограф, один із засновників нашого краєзнавчого музею Павло Рябков. В музеї зберігається рукопис його дослідження побуту і звичаїв українських чумаків «Чумацтво в Новоросії», який містить докладні креслення і обміри чумацького воза, його окремих частин і деталей.

«Весь економічний лад народного життя України і теперішньої Новоросії сприяв створенню чумацтва і підтримував його, але лише до того часу, допоки з півночі на південь не пролягла головна магістраль залізниці», – писав Рябков у 1910 році.

Сучасними дослідниками чумацтва стали кандидатка історичних наук, доцентка Світлана Проскурова, яка вивчала чумацтво як українське соціокультурне явище, Олександр Терещенко та Олександр Полячок.

Виставка старожитностей надихнула відомих кропивницьких майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Сергія Марущака, Людмилу Кривенко та Вікторію Пухинду на створення сувенірів. Тож проєкт «Чумацькі пісні» матиме продовження.

Виставка українських старожитностей працюватиме до грудня. Відео презентації можна побачити за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=estcK0rSgM0

Запрошуємо до відділу мистецтв нашої книгозбірні!

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь