Ви зараз переглядаєте Швейцарія: багата, затишна, нейтральна та мілітаризована

Швейцарія: багата, затишна, нейтральна та мілітаризована

Що може бути цікавішим за безпосередню, живу розповідь про мандри, особливо якщо вона супроводжується гарними світлинами? Скажете, приватна поїздка. Та чи в усіх є для цього можливості? А ось відправитися у віртуальну подорож – будь ласка!

Нещодавно у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського в рамках просвітницького проєкту «Колоритні мандрівочки» відбулася чергова зустріч з подружжям мандрівників Ларисою та Юрієм Лебедєвими.

Була вона присвячена країні, яка вважається однією з найкращих країн для життя, – Швейцарії.

Кожне містечко країни має своє неповторне обличчя. Наприклад, Цюріх відомий своїми університетом – в ньому першому почали навчатись жінки, найбільшим годинником Європи, встановленим на церкві Святого Петра та вітражами Марка Шагала у церкві Фраумюнстер.

Виявляється, що наявність балконів в домівках швейцарців – це ознака розкоші. Люди живуть в достатку, але дуже скромно. Кожна крамничка по-своєму приваблює клієнтів. Так, один з пивних магазинчиків має напис: «Ви можете обійтися без усього, крім літератури та котів».

Юрій Лебедєв звернув увагу на те, що Швейцарія – нейтральна, проте найбільш мілітаризована країна у світі. 20 відсотків ВВП країни йде на оборону. Протягом чотирьох годин після об’яви мобілізації в призовні пункти збирається 650 тисяч людей, а впродовж двох діб – півтора мільйона. Країна протяжністю 350 км має 14 ескадрилій авіації (350 бойових та 120 учбових), понад 800 БТР та танків (половина з яких – «леопарди»). У проєкті будівництва будь-якого будинку обов’язково передбачається підземний бункер. У кожному селі є тир для бойової зброї.

«З такою військовою підготовкою можна бути нейтральною країною», – висловився пан Юрій.

У кожному місті багато фонтанів з чистою гірською водою. Тут полюбляють шахи і виступають велопробігами проти автомобілів. Скрізь дуже чисто і багато артоб’єктів, хоча в країні лише один державний пам’ятник, який поставили у XV-му столітті якомусь меру.

Озера, лебеді, корови на альпійських галявинах, дороги, побудовані ще римлянами, залізниця, тунелі, водоспади і привітні люди – все це Швейцарія.

Наступною країною, яку можна буде віртуально відвідати в рамках проєкту «Колоритні мандрівочки», буде Ісландія.

Залишити відповідь