Ви зараз переглядаєте Школа досвідченого споживача: все, що треба знати про сказ

Школа досвідченого споживача: все, що треба знати про сказ

Сказ відомий людині з давніх часів. Ще у І ст. до н.е. видатний давньоримський науковець Авл Корнелій Цельс досліджував цю хворобу та дав їй назву – гідрофобія. Про вкрай небезпечне гостре вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему не тільки домашніх тварин, а й людей, говорили на інформаційній зустрічі: «Як уберегти себе та свого улюбленця від захворювання на сказ». Вона відбулася в Орхуському центрі екологічної інформації при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук бібліотеки Чижевського.

Як домашні тварини можуть заразитися сказом; що потрібно знати власникам, щоб захистити себе і своїх вихованців; як і де можна зробити щеплення від сказу; чи становлять загрозу безпритульні тварини, які бігають містом; що говорить законодавство про відповідальність власників тварин.

Про це на черговому засідання Школи досвідченого споживача відповіли завідувач дільничної лікарні держветмедицини Фортечного району Павло Кожушко та головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в області Роман Малашин.

Вони наголосили, що обов’язково треба щепити домашніх улюбленців від інфекційних хвороб щорічно. Навіть якщо ваш котик або собачка взагалі не виходять з дому, все одно існує небезпека зараження. Лікування цієї хвороби немає, вірус дуже патогенний, заразитися можна не тільки через укус, а й виділення тварини (слину, мочу).

Цього року в області зафіксували 36 випадків захворювання на сказ тварин.

Вакцинація проводиться безкоштовно в державних ветеринарних клініках. Лікар оформлює тварині ветпаспорт і робить відмітку. Термін вакцинації залежить від використаної вакцини, але не може перевищувати 1 рік.

Що стосується безпритульних тварин, то ними опікуються благодійні громадські організації.

Пам’ятайте, вірус сказу смертельно небезпечний як для тварин, так і для людей. Тож бережіть себе і своїх чотирилапих друзів, не забувайте, що єдиний спосіб профілактики – це щеплення.

Подивитись зустріч можна на бібліотечній facebook-сторінці за посиланням https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/406579747854722 або на YouTube https://www.youtube.com/watch?v=1DC8LxuJxxM .

Наталія Івахнюк, відділ документів з економічних, технічних та природничих наук

Залишити відповідь