Ви зараз переглядаєте Літературну премію імені Шолом-Алейхема отримала Софія Андрухович

Літературну премію імені Шолом-Алейхема отримала Софія Андрухович

Цьогорічною лауреаткою премії імені Шолом-Алейхема, що присуджується за популяризацію духовно-культурних надбань українського та єврейського народів стала письменниця Софія Андрухович за роман «Амадока» (Видавництво Старого Лева, 2020).

Як зазначають у Держмистецтв, одна з важливих тем цієї книжки – це трикутник українсько-єврейсько-польських відносин.

«У романі переплетені різні сюжети, віддалені люди й епохи. Родинна історія тут поєднується і з елементами детективу, і з мелодраматичними моментами, а сам роман сповнений вигадливих метафор та непростих асоціацій», – додають в агенстві.

Роман «Амадока» охоплює три проміжки історії України: перші десятиліття ХХ століття, Голокост у західних регіонах країни в роки Другої світової війни і сьогоднішню війну з росією на сході. Авторка називає його «суб’єктивним зліпком української історії ХХ століття». «Амадока» – це назва озера на території нинішньої України, яке зустрічається у давньогрецького історика Геродота. Назву водойми Андрухович використала як метафору білих плям в уявленнях українців про самих себе.

Усього на адресу Держмистецтва надійшло 15 заявок від українських письменників на здобуття премії імені Шолом-Алейхема. Премія присуджується на конкурсних засадах письменникам, перекладачам, сценаристам, драматургам, які є громадянами України за найкращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів і сприяють поширенню позитивного іміджу України у світі. Грошова винагорода до премії становить 20 тисяч гривень.

Окрім переможниці Софії Андрухович, почесні відзнаки отримали Людмила Таран за роман «Айвенко, або Чоловіки – це…» та Олександр Авербух за поетичну збірку «Жидівський король».

Книга-переможниця чекає на своїх читачів у бібліотеці імені Дмитра Чижевського.

Залишити відповідь