Ви зараз переглядаєте Презентація шостої книжки літоб’єднання «Степ»

Презентація шостої книжки літоб’єднання «Степ»

Минулого тижня в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського літературне об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного презентувало книжку «Рік лютневої люті».

Це вже друга книга степівчан про війну. Перша вийшла друком кілька місяців тому і має назву «Смертельний соль-дієз».

Упорядник збірки і голова літоб’єднання «Степ» Ольга Полевіна під час презентації зазначила, що головна мета збірки – це фіксація перебігу подій та динаміки думок і настроїв людей у різні періоди війни. Це важливо передусім для історії.

Особливо це стосується щоденників із зони бойових дій «У рашистському кільці» Людмили Юферової. Вона з чоловіком та сусідами найперші тижні російського вторгнення провели поблизу Києва у підвалі. Над ними вибухали ракети, снаряди та міни – а на Кіровоградщині у авторки записів у цей час помер батько…

«Реальна історія» Людмили Олександрук – розповідь про те, як стійкий український кіт 42 дні сидів замкненим у порожній квартирі в Бучі і вижив. «Шлях до Іонічного моря» Ніни Даниленко – гостросюжетна історія про дівчину, якій війна відкрила безмежний цинізм її хлопця. А коханий Вероніки з однойменного оповідання Ольги Полевіної незадовго до 24.02.22 опинився в Росії і звідти весело запевняв, що ніякого вторгнення немає, то все вигадки…

«Слово в майбутнє» і «Точка дотику» Тетяни Микитась – публіцистичні та ліричні роздуми про причини війни та довічне горе людей, у яких вона забрала рідних. «Вторгнення» Олени Трибуцької – філософська притча про нечисть, яка торгує кров’ю. «Моя війна» Галини Суржок відтворює моменти її волонтерської діяльності під час ракетних обстрілів та блекаутів.

Степівчани також процитували вірші і прозу авторів «Року лютневої люті», котрі не змогли прибути на презентацію – Олександра Архангельського, Наталії Фесенко, Людмили Юферової, Максима Липкана, Людмили Олександрук та Назарія Назаріва.

Літераторів «Степу» з виходом книжки «Рік лютневої люті» привітали голова обласного осередку Національної спілки письменників України Надія Гармазій і директорка кропивницького видавництва «Імекс ЛТД» Тамара Саміляк. У цьому видавництві за дев’ять місяців літературне об’єднання «Степ» надрукувало шість книжок.

Залишити відповідь