Ви зараз переглядаєте Радянські голодомори на Центральноукраїнських землях

Радянські голодомори на Центральноукраїнських землях

В обласній книгозбірні імені Дмитра Чижевського презентували третій випуск щорічного науково-методичного видання «Музейний вісник Центральної України», присвяченого 90-м роковинам Голодомору 1932-1933 років – геноциду українського народу.

Участь у презентації взяли представники обласної влади, бібліотекарі, музейники, краєзнавці, архівісти, історики, мешканці та гості міста Кропивницького.

Видання представив директор Обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко.

90 років тому радянська влада здійснила на українських землях один із найкривавіших своїх злочинів – Голодомор. Це була цілеспрямована політика, жертвами якої стали мільйони жителів тогочасної України і зокрема території, яка нині входить до складу нашої області. Задокументовані історії загибелі від виснаження селян і жителів тодішнього Зінов’євська розповів Дмитро Кобзар, головний архівіст Державного архіву Кіровоградської області.

Вісник складається з трьох розділів. У першому опубліковані наукові статті про джерела дослідження Голодомору 1932-1933 років у Центральній Україні, його перебіг на теренах сучасної Новоукраїнщини та локальний вимір Голодомору 1921-1922 років. Друга частина містить документи про радянські голодомори з Державного архіву Кіровоградської області та візуальні джерела з фондів Обласного краєзнавчого музею. У третій частині, яка називається «На допомогу музейному працівнику», публікуються методичні рекомендації щодо вшанування роковин Голодомору у закладах культури.

Третій випуск науково-методичного видання «Музейний вісник Центральної України» чекає на своїх читачів у краєзнавчому відділі бібліотеки.

Залишити відповідь