Ви зараз переглядаєте Як отримати медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам

Як отримати медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам

Внаслідок військової агресії багато громадян вимушені були залишити свої домівки та переїхати до інших регіонів України. Одним із таких центрів для переселенців стала Кіровоградщина. Обласна універсальна наукова бібліотека як головна книгозбірня області постійно надає інформаційну підтримку та допомогу вимушеним переселенцям. Тому, 12 травня у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я для вимушених переселенців та кропивничан відбувся захід «Як отримати допомогу внутрішньо переміщеним особам». На зустріч був запрошений медичний директор, сімейний лікар Центру первинної медико-санiтарної допомоги №1 м. Кропивницького Радько Сергій Олександрович.

Лікар повідомив, що медичні заклади працюють та повністю реалізують договори з НСЗУ. Фізична особа, що офіційно проживала на території, яка на даний час є непідконтрольною територією Україні, після отримання довідки про взяття на облік ВПО має право отримати необхідну медичну допомогу за новим місцем проживання (у державному або комунальному закладі охорони здоров’я).

Внутрішньо переміщена особа, яка потребує вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги (онкологічної, кардіологічної, терапевтичної, психологічної, педіатричної тощо), повинна звернутися до територіального закладу охорони здоров’я та отримати направлення до закладу охорони здоров’я відповідного профілю.

Сергій Олександрович нагадав, що діє програма «Доступні ліки», де пацієнти можуть отримати їх безкоштовно або з незначною доплатою. А саме: препарати проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, діабету II типу, для первинної і вторинної профілактики інфарктів та інсультів. Також розповів, що інсулін тепер можна отримати безкоштовно. Потрібно лише мати рецепт і звернутися до будь-якої аптеки з наліпкою «Доступні ліки»

Присутні почули вичерпні відповіді на всі питання, що їх турбували та отримали адреси, номери телефонів медичних закладів, куди можна звернутись по медичну допомогу.

Фізичне та психічне здоров’я під час війни перебуває під особливою загрозою, тож підтримка здоров’я нині є першочерговим завданням. Думати і дбати про своє здоров’я зараз – це не егоїзм. Це патріотизм. Україна має бути здоровою нацією.

Зустріч з Сергієм Радьком можна подивитись на бібліотечній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/719782449152025.

Залишити відповідь