Ви зараз переглядаєте Колоритна мандрівочка з Миколою Тупчієнком

Колоритна мандрівочка з Миколою Тупчієнком

У бібліотеці Чижевського, в затишному залі відділу мистецтв, відбулась яскрава подія, яка відкрила перед відвідувачами двері у світ європейської культури та історії. На серії зустрічей з археологом і культорологом Миколою Тупчієнком, гості мали унікальну можливість здійснити віртуальну подорож Німеччиною та Швейцарією, відвідуючи найвизначніші місця цих країн.

Кожна тема, яку висвітлював пан Микола, відкривала нові грані захопливих історичних і культурних аспектів цих країн. Розповіді на теми «Провінційними вуличками Німеччини та Швейцарії: історія, стиль, гідність», «Замки та монастирі міст Німеччини та Швейцарії», «Пам’ятники та скульптури», «Провінційні музеї» нікого не залишили байдужими.

Особливо вразило гостей місто Ульм, яке пан Микола презентував першим. З багатою історією, що сягає XIII століття, це місто захоплює не лише величчю архітектури, а й особливим колоритом. Знаменитий Мюнстерський собор зі шпилем, що піднімається на висоту 162 метри, став справжньою окрасою віртуальної подорожі. Ульм, як батьківщина Альберта Енштейна, не міг не викликати захоплення серед учасників зустрічі, а фрески 1540 року, що прикрашають готичну ратушу, стали ще однією родзинкою цієї мандрівки.

Приємно здивувала сучасна скляна будівля бібліотеки у формі піраміди, яка так гармонійно вписується серед старовинних архітектурних шедеврів. «Сьогодні Ульм – це німецька Венеція, яка вабить туристів мальовничими будинками та красою природи» – зазначив пан Микола, і ці слова повністю відображають атмосферу міста.

Подорож продовжилась у Зінгені, місті на південному заході Німеччини, недалеко від кордону зі Швейцірією. Близкість до до Боденського озера та мальовничі альпійські пейзажі роблять Зінген ідеальним місцем для туристів, які прагнуть поєднати відвідування німецьких пам’яток із насолодою природними красотами.

Окрему увагу на зустрічі було приділено монастирям та замкам Німеччини, які є справжніми перлинами європейського туризму. Пан Микола розповів про величезну кількість замків, що досі належать нащадкам шляхетних родів, деякі з яких відкриті для відвідувачів. Ці житлові замки часто стають місцем проведення концертів, ярмарків і фестивалів, додаючи святковості й унікальності кожному заходу.

В Німеччині налічується понад 25 тисяч палаців, замків і фортець, які свого часу були резиденціями знатних родин або мали військово-стратегічні функції. Багато замків дійшли до наших днів лише у вигляді романтичних руїн.

У програмі знайомства з Райхенау були три його романські церкви: храм Святого Георгія зі знаменитими настінними розписами, монастирська церква Діви Марії та апостола Марка зі скарбницею і, розташований серед мальовничого ландшафту, храм Святих Петра та Павла.

Найбагатші збори творів сакрального мистецтва, залишені бенедиктинцями, зберігаються у церкві Святих Петра і Павла у Нідерцеллі. Дивує пергамент ІХ століття та оклад книги зі слонової кістки, які чудово збереглись. На особливу увагу заслуговують настінні розписи XII століття у вівтарній частині. Ще більш старі фрески побачили у третьому романському храмі острова – церкви Святого Георгія в Оберцеллі. Тут повністю збереглися розписи, датовані X століттям.

Також пан Микола запропонував пройтися віртуально лабіринтом монастиря францисканців в місті Штам ам Райні, як витвору садового мистецтва і філософії духовного росту.

Шаффхаузен – найпівнічніше місто Швейцарії. Прогулянка по його дивовижним вулицях нагадує подорож у часі. Багато будинків були побудовані тут ще в епоху Відродження.

У Старому місті багато іменитих пам`яток вартих уваги, але головною залишається символ Шаффхаузена – кільцева фортеця Мунот. Споруда була зведена в 16 столітті за проектом німецького живописця Альбрехта Дюрера. До цих пір, за традицією, фортецю охороняє варта.

З особливим задоволенням і почуттям радості Микола Петрович презентував багато фотографій з Археологічного музею міста Зінген. Адже його, як археолога, приємно вразило те, як доречно експонуються артефакти і як багато всього представлено на виставках. Також тут для туристів є стилізовані фото-зони, де можна одягнути стародавнє вбрання і відчути себе героєм старого світу.

Як пам’яткоохоронець, Микола Петрович також презентував багато храмів, історичних будинків та незвичайних пам’ятників і скульптур, які вражають своїм мистецьким значенням. Особливо зацікавили присутніх міські соціальні та політичні скульптури, а також незвичайний мистецький артвитвір у парковій зоні – «Золоті яблука».

Аромат чаю з альпійських трав став чудовим доповненням до захопливих розповідей пана Миколи. Учасники зустрічі насолоджувалися теплом спілкування, переглядали мальовничі сторінки книг і альбомів про Німеччину та Швейцарію, і відчували себе частиною цієї захопливої подорожі.

Залишити відповідь