Ви зараз переглядаєте Майбутнє краєзнавства: яким йому бути?

Майбутнє краєзнавства: яким йому бути?

В обласній книгозбірні імені Дмитра Чижевського відбулося засідання клубу «Краєзнавство: Центральний регіон».

Темою зустрічі було обговорення, яким буде краєзнавство після перемоги над рашизмом. Під час заходу куратори історико-краєзнавчого дискусійного клубу «Кліо» Артем Безшкуренко і Сергій Мілютін зробили огляд краєзнавчої літератури за останні п’ять років.

Зокрема в.о. директора Регіонального центру наукових досліджень з історії України Артем Безшкуренко зробив огляд періодичних краєзнавчих фахових видань, а це «Музейний вісник Центральної України», «Наукові записки. Серія: Історичні науки», «Інгульський степ», «Між Бугом і Дніпром», та зупинився на особливостях кожного видання.

Старший науковий співробітник відділу історії обласного краєзнавчого музею Сергій Мілютін присвятив свій виступ новим краєзнавчим виданням. Тож тим, хто захоплюється краєзнавством, радимо почитати:

  • дослідження Івана Петренка «Обком утік… (з історії організації “всенародної” боротьби проти нацистів на Кіровоградщині в 1941-1943 рр.)», «Колгоспне кріпацтво (з історії “соціалістичної перебудови” сільського господарства Кіровоградщини: в атмосфері терору, страху та злиднів)»;
  • історичні розвідки Бориса Шевченка «Ерделівка і Копанки. Нариси з історії від найдавніших часів до сучасності», «Освоєння і заселення Маловисківщини у XVIII столітті»;
  • історичний нарис Олександра Жосана «Пасажирський громадський транспорт Єлисаветграда – Зінов’євська – Кірово – Кіровограда в кінці ХІХ – ХХ столітті»;
  • наукову розвідку Віталія Постригана «Джерела та дослідження історії козацької доби Сухоомельницького Правобережжя: з коментарями та картами».

Усі книги є у фондах бібліотеки Чижевського.

Активну участь у заході взяли історики, краєзнавці, співробітники закладів культури та архівісти, адже тема зустрічі викликала багато питань, що перейшли в обговорення та жваву дискусію. Присутні висловили свої міркування з приводу використання джерельної бази та неперевірених фактів. Говорили про майбутнє періодичних краєзнавчих видань, які поступово переходитимуть у цифровий формат, про якісно новий підхід до історичного краєзнавства у молодого покоління дослідників. Спільною думкою стало те, що краєзнавство після перемоги повинно керуватись об’єктивністю та уникати кон’юнктури.

Відеозапис заходу можна переглянути на сторінці бібліотеки за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=HmemgtmY_eA

Залишити відповідь