Ви зараз переглядаєте Парки нашого міста

Парки нашого міста

Парки, сади, алеї і бульвари – це своєрідні легені міста, які очищають забруднене повітря, створюють сприятливий мікроклімат, тому так важливо зберігати і збільшувати зелені зони – резервуари чистого повітря для кожного з нас.

Втім, крім екологічного, наші парки мають ще й величезне культурне значення, мають статус пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення і можуть бути цікавими для туризму.

Минулого тижня Орхуський центр екологічної інформації бібліотеки Чижевського спільно з музеєм музичної культури ім. Кароля Шимановського та ГО «Екскурс-інформ» для екскурсоводів та громадськості провели лекцію «Сади і парки нашого міста – важлива складова чистоти екологічного середовища».

Відома кропивницька краєзнавиця Олена Классова познайомила присутніх з історією, географічними та біологічними особливості парків «Перемоги», «Ковалівський» та «Козачий острів», а також про їх вплив на культурне життя міста. Наприклад, Козачий острів був джерелом натхнення для художника Володимира Федорова.

Екскурсоводка Алла Бабенко розповіла про наймолодший, але найбільший парк Кропивницького – Дендропарк. Це особливе місце для родинного відпочинку. Щороку сюди приїжджають тисячі туристів з усієї країни та за кордону, аби помилуватися «українською Голландією». З початку квітня алеї парку вкриваються килимом з тюльпанів, гіацинтів, нарцисів та мускарів. Різноманітність видів та сортів, висаджених в унікальні ландшафтні композиції, не залишать байдужими самих витончених поціновувачів прекрасного.

Зруйнувати щось дуже легко, надзвичайно важче створити будь-що, відновити. Ми опинилися не лише в стані екологічної кризи, а в багатьох відношеннях у безвиході – екологічній, економічній та моральній по відношенню до природи. Тому значне місце сьогодні відіграє екологічна просвіта. На заходи з цієї тематики ми запрошуємо усіх містян.

Марина Григор’єва,
відділ документів з економічних, технічних та природничих наук

Залишити відповідь