Ви зараз переглядаєте Про Скоропадського у 150-річчя гетьмана

Про Скоропадського у 150-річчя гетьмана

У відділі краєзнавства відбулася історико-просвітницька лекція, присвячена 150-річчю з дня народження гетьмана Павла Скоропадського. Лекцію прочитав старший науковий редактор Регіонального центру наукових досліджень з історії України Сергій Мілютін.

Постать Павла Скоропадського нерозривно пов’язана з визвольними змаганнями 1917-1920-х років. У 1918 році Гетьман очолив Українську Державу та за сім з половиною місяців здійснив низку реформ, особливо в сфері культури, науки та освіти.

Як і більшість визначних діячів Української революції він був непростою й суперечливою фігурою. Гетьман України Павло Скоропадський доростав до ідеї цілковито незалежної від росії Української держави вже в процесі керівництва цією державою і далі – в еміграції.

На думку історика, Скоропадський українцями належно не поцінований. На це є різні причини. Зокрема, його аристократизм, який ментально не відповідав демократичній вдачі більшості українців. А ще – вал чорного піару, який забезпечили політичні супротивники гетьмана, що зуміли повалити його владу, та більшовики.

Участь у лекції взяли історики, працівники архіву, краєзнавці та зацікавлені містяни.

Лекцію Сергія Мілютіна «Павло Скоропадський – останній гетьман України» можна подивитися на бібліотечній сторінці в YouTube за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Twfw9GepVno&t=724s

Залишити відповідь