Ви зараз переглядаєте У бібліотеці звучала музика кіно

У бібліотеці звучала музика кіно

Чергове засідання мистецького клубу «Знай наших», що вже три роки діє при відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського, присвятили музиці кіно. Героями розповіді стали два композитори – Юлій Мейтус та Дмитро Тьомкін, які залишили свій слід у кіномистецтві України та США.

Постать земляка Юлія Мейтуса є однією з найбільш помітних серед композиторів ХХ століття. Він фундатор української модерної опери; керівник одного з перших в Україні джаз-бендів; автор більш як 300 романсів і балад; автор обробок багатьох українських народних пісень. З 1926 по 1932 рік композитор співпрацював з театром «Березіль», створивши музику до 13 вистав Леся Курбаса.

У творчій біографії митця була музика до 17 фільмів, серед яких: «Нічний візник», «Іван», «Стара фортеця», «У мирні дні», «В степах України», «Небо кличе» та інших, знятих на Одеській та Київській кіностудіях. Композитор співпрацював з багатьма краянами. Так, 1942 року Мейтус написав музику для бойової кінозбіркі №9, режисером якої був Марк Донской, а слова пісні до новели «Маяк» склав уродженець Єлисаветграда Юрій Олеша. 1958 року вийшла стрічка «Два Федора» з музикою Юлія Мейтуса. Оператором її був ще один наш краянин – Петро Тодоровський.

Ведуча мистецького клубу розповіла й про Дмитра Тьомкіна – уродженця міста Кременчука, чиє коріння пов’язане з нашим краєм. Батько композитора народився у Єлисаветграді, а мати – у Ново-Георгіївську (нині – Світловодськ).

Дмитро Тьомкін – знаний американський композитор, який працював переважно в жанрі кіномузики, створивши саундтреки до 121 голлівудського фільма. Митець – чотирикратний лауреат премії «Оскар» за кращу музику та за кращу пісню до фільму «Саме опівдні» (1953); за найкращу музику до фільмів «Високий і могутній» (1955) та «Старий і море» (1958).

В програму заходу увійшов показ кіноновели «Маяк» з бойового кінозбірника № 9 та документальний фільм «Російський голлівудський композитор Дмитро Тьомкін».

Подарунком учасникам заходу став невеликий концерт з творів Юлія Мейтуса – романсу «На санчатах», пісень з кінофільмів «У мирні дні», «Небо кличе», та мелодія з кінофільму «Форт Аламо» Дмитра Тьомкіна.

Заключним аккордом засідання стало нагородження сувенірами активних учасників клубу «Знай наших» та жваве спілкуванням під час чаювання.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв

Залишити відповідь