Ви зараз переглядаєте Мандрівка до Голованівщини

Мандрівка до Голованівщини

Вже стало традицією обласної організації Національної спілки письменників України проводити виїзні засідання в різних районах Кіровоградщини та за її межами. Минулого тижня у рамках відзначення 40-річчя створення обласного осередку НСПУ культурний десант відвідав західний регіон нашої області – Голованівщину. До складу делегації увійшли представники творчої інтелігенції Кропивницького: письменники, журналісти, науковці, бібліотекарі, музейники, екскурсоводи.

Голованівщина – дивовижний край, що має особливий етнокультурологічний наратив та літературно-краєзнавчий потенціал.

Ініціювали поїздку саме до цього району представники музейного комплексу «Рай слав’янський», який знаходиться у с. Шепилове Голованівського району.

Метою поїздки стало знайомство з важливими культурними пам’ятками Голованівщини та обмін досвідом з питань розвитку культури в часи повномасштабної російсько-української війни.

У програму поїздки увійшла зустріч з учнями Голованівського ліцею імені Тараса Шевченка, під час якої кожен із учасників форум-поїздки представив свій напрямок діяльності.

Наприклад, спілчани Надія Гармазій, Василь Бондар, Оксана Буянова, Любов Єременко, Роман Любарський, Валерій М’ятович, Антоніна Царук, Марина Джус виступили зі своїми поетичними та прозовими творами.

Працівники музею мистецтв Оксана Віжевська, Ірина Лягул, Ірина Кухаренко висвітлили специфіку діяльності свого закладу в умовах сьогодення, а екскурсоводи Лариса Прохватилова і Тетяна Зайцева акцентували на тому, що зараз особливо важливо розвивати туристичний потенціал краю, адже знання і збереження свого рідного сприяє зміцненню нас як нації.

Бібліотекарі ОУНБ імені Дмитра Чижевського Тетяна Колєчкіна та Владислава Онищенко поспілкувалися з учнями ліцею, розповіли про роботу та можливості найбільшої книгозбірні області, підкресливши, що сьогодні бібліотека – мультикультурний центр, де можна читати, навчатися, проводити і брати участь у різноманітних інформаційних, мистецьких та соціокультурних заходах.

По завершенню зустрічі учасники делегації подарували бібліотеці ліцею власні книги та чимало цікавих видань історико-краєзнавчої тематики.

Потім була екскурсія до музейного комплексу «Рай слав’янський».

Артбрендинг рідної Голованівщини здійснюють засновники «Раю слав’янського» – український журналіст, публіцист, етнограф, краєзнавець, дослідник української мови та історії, перекладач і коментатор «Велесової книги», член НСПУ Сергій Піддубний та відомий український художник, педагог, громадський діяч Валерій Марчак, які й провели екскурсію територією комплексу, представивши унікальні артефакти та сучасне мистецтво. Учасники делегації відзначили, що це місце має особливу енергетику, оскільки акумулює в собі колосальний потенціал для наукового й творчого осягнення, а також є символом глибокої любові до рідного краю.

Підготувала Тетяна Колєчкіна,
відділ краєзнавства

Залишити відповідь