Ви зараз переглядаєте Майдан у кожному серці

Майдан у кожному серці

Щороку 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи та символізує творення новітньої історії нашої держави. В цей день вшановують громадянський подвиг, патріотизм і мужність людей, які виступили на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

День Гідності та Свободи – знакове державне свято, встановлене на честь початку двох доленосних для сучасної України подій: Помаранчевої революції 2004-го та революції Гідності 2013-го років.

На сторінках багатьох сучасних книг закарбовано надзвичайно важливий період України і це допомагає всім нам згадати та побачити наскільки той час був епохальним кроком до зміни свідомості української нації.

Саме цього дня у відділі обслуговування користувачів відбулася презентація книжкової виставки «Майдан у кожному серці» для студентів Кропивницького аграрного фахового коледжу. На тематичній виставці представлені видання, що розповідають про мужність та відвагу учасників Майдану; нагадують про те, якою ціною здобувалися свобода та незалежність, новий шанс для України стати справжньою європейською державою.

Серед представлених видань – книга «Майдан. Пряма мова», де зібрано 35 інтерв’ю, записаних з учасниками та свідками подій Революції Гідності в Україні, які складають першу книжку видавничої серії усних історій, започаткованої Національним музеєм Революції гідності. На початку майже всіх інтерв’ю наведено QR-код, за допомогою якого читач зможе прослухати оригінальні записи.

У книзі «Слово Майдана» зібрані 100 розповідей учасників та свідків подій, які відбулися на Майдані Незалежності в Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Спогади представників різних служб допоможуть дізнатися всю правду про історію Революції Гідності, а також зрозуміти думки і дії тих, хто ціною власного життя відстоював честь України.

До книги «Борітеся – поборете! Поетика революції» увійшли вірші поетів різних поколінь, поєднаних однією ідеєю – боротьбою за незалежність і свободу України. Світлини з Майдану проникливо відтворюють усю палітру буремних протистоянь.

Також особливу увагу бібліотекарі звернули на книгу «Україна. Хроніка подій: від Майдану – до АТО». У публіцистичних статтях автор книги Олександр Сердюк, посилаючись на історичний досвід, цілком переконливо довів, що народ має право на повстання, право мати та застосовувати зброю для захисту свого та Батьківщини. Статті чергуються з ліричним відступом поетів, вперше розкриває слово «Майдан», подвиг героїв революції Гідності тощо.

Книга Соні Кошкіної «Майдан. Нерозказана історія» теж не залишила байдужими відвідувачів виставки. Адже у цій книзі зібрані відверті інтерв’ю з головними персонажами тієї історичної зими, які перебували по обидва боки барикад.

Чільне місце на виставці займає книга «Небесна сотня». Це книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали своє життя заради того, аби Україна та всі ми встали з колін, щоб почали змінювати свою державу.

Подіями Революції Гідності та Свободи українці продемонстрували всьому світові, що готові боротися за своє цивілізоване європейське майбутнє.

Запрошуємо до перегляду книжкової виставки.

Залишити відповідь