Ви зараз переглядаєте До дня народження Ліни Костенко у бібліотеці Чижевського: онлайн-челендж та онлайн-читання, літературний вечір та відкрита лекція

До дня народження Ліни Костенко у бібліотеці Чижевського: онлайн-челендж та онлайн-читання, літературний вечір та відкрита лекція

З нагоди дня народження видатної української поетеси головна книгозбірня області спільно із регіональною бібліотечною асоціацією провела низку заходів, присвячених багатогранному світу поезії Ліни Костенко.

Протягом тижня в ОУНБ імені Дмитра Чижевського проходив поетичний онлайн-челендж, присвячений творчості поетеси. На фейсбук-сторінці книгозбірні (https://fb.watch/4hyUcfOphP/, https://fb.watch/4hPa7GF8ri/) виклали відеоролики з віршами Ліни Костенко у виконанні бібліотекарок і запросили усіх, хто бажає, приєднатися до мистецької акції. Шанувальники поезії іменинниці обирали улюблені рядки, записували відео і викладали його на власних сторінках у фейсбук із хештегом #ТижденьПоезіїЛіниКостенко. Генератор випадкових чисел допоміг обрати серед учасників челенджу трьох переможців, які отримали у подарунок читацькі квитки, брендовий сувенір та одну з поетичних збірок Ліни Костенко – «Берестечко», «Мадонна Перехресть», «Річка Геракліта».

17 березня у відділі обслуговування користувачів, лунали вірші геніальної поетеси сучасності у виконанні творчої інтелігенції нашого міста. Доповнили душевну атмосферу літературного вечора відео українських актрис Наталки Денисенко та Даші Трегубової, які декламували улюблені твори Ліни Костенко, а також пісні на вірші поетеси у виконанні Ольги Богомолець.

Тематична виставка «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі» представила книги, присвячені життю і творчості мисткині.

Працівники відділу документів іноземними мовами в рубриці «Слухаємо та читаємо разом» запустили публічне онлайн-читання віршів Ліни Костенко англійською мовою. Переходьте за посиланням та насолоджуйтесь чудовою поезією: https://www.facebook.com/100000029113351/videos/5585124788165103/

Сьогодні відбулася публічна лекція «Ліна Костенко: тексти та їх інтерпретація» відомого вченого-літературознавця Григорія Клочека в рамках проведення тижня поезії Ліни Костенко. Григорій Дмитрович у своїй лекції розкрив творчість Ліни Костенко у трьох царинах: громадянської, філософської і любовної, а також ознайомив з її складною біографією.

Музичну нотку у відкриту лекцію внесли виступи лауреатки міжнародних конкурсів, викладачки музичного фахового коледжу Оксани Шпудейко, яка виконала пісню «Самі на себе дивляться ліси» на слова Ліни Костенко і музику Богдани Фільц, та викладачки музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза Вікторії Делестьянової, яка виконала романс «Очима ти сказав мені люблю» на слова Ліни Костенко і музику Ольги Богомолець.

Лекція супроводжувалась декламуванням поезій студентами та випускниками філологічного факультету КДПУ ім. Винниченко.

Запис зустрічі ви можете переглянути за посиланням: https://fb.watch/4koSIzTdyq/ .

Лірика Ліни Костенко шляхетна, інтелектуальна і високодуховна. Її поезія є класикою української літератури. Вона гарна своєю довершеністю. Нічого зайвого. І все сказано…

Ми вітаємо Ліну Василівну з днем народження і бажаємо їй творчих успіхів та наснаги, нових мистецьких звершень, а вам, шановні читачі, ніколи не розлучатися з неповторною, мудрою і пристрасною поезією нашої геніальної сучасниці.

Анна Бородавкіна,
завідувачка відділу соціокультурної діяльності
ОУНБ ім. Д.І. Чижевського

Залишити відповідь