Ви зараз переглядаєте Кіровоградщина крізь призму років

Кіровоградщина крізь призму років

Перше засідання інформаційно-туристичного клубу «Attractive Krop» бібліотеки Чижевського в новому 2024 році відбулось з нагоди святкування 85-ї річниці від дня заснування Кіровоградської області.

Про центральноукраїнські землі та довготривалий і складний процес утворення адміністративно-територіальної одиниці, яку ми звемо Кіровоградщиною, учасникам клубу розповів історик, краєзнавець, дослідник, науковець і великий друг книгозбірні Борис Шевченко.

Процес «терареформування» після розпаду імперії, створення Української Народної Республіки, а потім радянського монстра тривав сорок років.

Так, за часів УНР більша частина території нинішньої Кіровоградщини спочатку увійшла до складу землі «Низ», адміністративним центром якої був Єлисаветград, а потім за гетьмана Скоропадського адміністративно-територіальний устрій повернувся до старої схеми з губерніями, повітами і волостями.

Ще у 1920 році основна частина земель майбутньої Кіровоградської області відносилися до Миколаївської, Кременчуцької та Одеської губерній, та вже через два роки розпочалося чергове великомасштабне адміністративно-територіальне перетворення. Основними принципами тодішньої реформи були ліквідація губерній, заміна повітів округами та перехід на систему округ – район – сільрада.

Указ про утворення у складі Української РСР Кіровоградської, а також Сумської та Запорізької областей з’явився на шпальтах газети «Правда» у січні 1939 року. Метою було «поліпшення управління територіями, удосконалення структури керівних органів та наближення їх до трудових колективів, безпосередніх виробників, соціально-культурної сфери». До складу Кіровоградської області тоді увійшло 30 районів. Проте лише 1960 року остаточно визначились межі області, а у 1968-му – територіально-адміністративна структура.

Остання адміністративно-територіальна реформа, а заразом і децентралізація відбулася 2020 року. В результаті на мапі Кіровоградської області з’явились нові адміністративні центри, чотири райони та території 49 об’єднаних громад.

Як писав почесний краєзнавець України Костянтин Шляховий, на сьогодні Кіровоградська область становить єдиний гармонійно функціонуючий організм, кожна ланка якого зберегла своє історичне, економічне і соціальне значення. Ми ж родючу землю від Південного Бугу до Дніпра називаємо своєю малою батьківщиною.

Залишити відповідь