Ви зараз переглядаєте Покликання – художник-портретист

Покликання – художник-портретист

13 березня 2021 року у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського в рамках просвітницької програми, розробленої на основі художньої виставки «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів», відбулася зустріч з художницею Любов’ю Кір’яновою.

Любов Григорівна – хранителька знаної мистецької родини Кир’янових та відома художниця-портретистка. У її творчому доробку ціла галерея художніх образів представників творчої інтелігенції нашого міста. Це портрети Юрія Любовича – диригента, керівника знаного в Україні та Європі муніципального хору, Олексія Корепанова – письменника-фантаста, поетів Валерія Гончаренка, Валерія Сідніна, Лариси Калюжної, мистецтвознавиці Олени Гуренко, журналістів Бронислава Куманського і Валентини Левочко, художників Ігоря Смичека і Віктора Перепічая, режисера Миколи Барабулі та багатьох інших.

Саме про мистецтво портретного живопису та про родину йшлося на зустрічі, яка перетворилася на вечір спогадів.

Любов Григорівна зізналася, що її творчість як художника-портретиста розпочалася зі створення художніх образів друзів, близьких знайомих. Створення ж портретів малознайомих людей представляли більшу складність. Не відразу вдавалося вихопити головне в людині, суть її характеру.

Любов Григорівна та інші учасники зустрічі – друзі та колеги родини Кир’янових – згадали одного з найталановитіших художників-графіків – Володимира Кир’янова, якому у березні цього року виповнилося б 70.

Художник Володимир Волохов розповів цікаву історію знайомства Володимира Кир’янова з майбутньою дружиною.

Художниця Ніна Горбенко згадала роки юності, навчання разом з Любов’ю Григорівною у Кримському художньому училищі, роботу в Кіровоградському худфонді.

Приємним сюрпризом для присутніх став перегляд документального фільму-телепередачі «Обличчя з незагальним виразом», знятого у 1994 році і присвяченого творчості художниці-портретистки Любові Кир’янової. Фільм зафіксував цікаву подію в культурному житті нашого міста: відкриття персональної виставки Любові Кир’янової у дитячій художній школі. На екрані присутні побачили знаних кіровоградців: політиків, художників, письменників, музикантів, журналістів, які у своїх виступах високо оцінили творчість талановитої художниці. Фільм став подорожжю у минуле, згадкою про тих, хто відійшов у вічність, але кого пам’ятають і цінують.

Зустріч з Любов’ю Кир’яновою закінчилася дружніми розмовами та чаюванням. А з автопортретів на присутніх уважно дивилися члени знаменитої родини Кир’янових: Володимир Васильович, Любов Григорівна, Марина та Олександр.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв

Залишити відповідь