Ви зараз переглядаєте Інсульт як соціально-гігієнічна проблема

Інсульт як соціально-гігієнічна проблема

З 28 жовтня по 3 листопада цього року проходив Всесвітній тиждень інсульту. Згідно з даними ВООЗ, інсульти щорічно уражають у світі близько 20 млн людей, із яких 5 млн помирають. Із 15 млн, які виживають, приблизно третина пацієнтів стає інвалідами й потребує сторонньої допомоги у повсякденному житті.

Україна посідає одне з перших місць в Європі за показниками цереброваскулярної захворюваності та смертності від інсульту.
Щорічно понад 100 тисяч українців стають жертвами інсульту, третина – це люди молодші 65-ти років. Щороку внаслідок інсульту помирає від 32 тис. до 34 тис. жителів України

Визначальними факторами, що спричиняють збільшення кількості випадків інсульту, є постаріння населення та зростання поширеності в популяції таких факторів ризику, як атеросклероз судин, артеріальна гіпертензія, гіподинамія, ожиріння, тютюнокуріння тощо.

Мозкові інсульти залишаються значною медико-соціальною проблемою сучасної системи охорони здоров’я. Задля її подолання розроблено низку програм на рівні ВООЗ і регіональних рівнях щодо зменшення захворюваності, смертності та інвалідності й усунення економічного тягаря для економік країн світу.

Ризик розвитку інсульту зростає зі збільшенням кількості та важкості розвитку факторів ризику. Серед них є ті, на які можна вплинути зміною способу життя або медикаментозною терапією після консультації з лікарем.

Тож, щоб знизити ризики появи інсульту та зберегти життя, потрібно знати, як запобігти цьому. З такими рекомендаціями у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я ОУНБ імені Дмитра Чижевського виступив лікар Обласного центру контролю та профілактики хвороб Дмитро Орлов з лекцією «Інсульт як соціально-гігієнічна проблема».

Переглянути її можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=yjY-UmD9wqY.

Залишити відповідь