Ви зараз переглядаєте In memoriam: Дмитро Чижевський

In memoriam: Дмитро Чижевський

4 квітня знаковий день для обласної бібліотеки – день народження видатного українця, вченого-енциклопедиста, дослідника історії культури, філософії, релігійної думки і слов’янської духовності Дмитра Івановича Чижевського.

У цьому році виповнилося 30 років як головна книгозбірня області носить ім’я видатного земляка.

Тож бібліотека запросила своїх друзів на вечір його пам’яті. Захопливою була розповідь завідувачки краєзнавчим відділом Олександрійського музейного центру імені Антоніни Худякової Ольги Божко про життя в Олександрії на стику ХІХ та ХХ віків, родину Чижевських, навчання юного Дмитра та багато іншого.

І, звісно, ми не могли не розповісти про електронний архів вченого, укладений на бібліотечному веб-сайті. Він складається з наукових робіт, присвячених життю вченого-енциклопедиста та його науково-літературній спадщині.

Як зазначав академік Омелян Пріцак, «маємо багато філософів і літературознавців. Але людини, яка б об’єднувала обидві названі ділянки науки, окрім Чижевського, немає. Водночас він знаменитий філолог. В деякій мірі можна сказати, що Чижевський — Сковорода XX століття. Його теж ловив світ, але не зловив, бо з більшовицького арешту він втік на Захід. Але й там не втратив тісних зв’язків з Україною, а примножив славу її науки».

Запрошуємо переглянути архів Дмитра Івановича Чижевського за посиланням: https://library.kr.ua/chizhevsky/.

Залишити відповідь