Ви зараз переглядаєте Інформаційна платформа з питань праці: хто повинен проходити медогляди?

Інформаційна платформа з питань праці: хто повинен проходити медогляди?

Організації та проведенню медичних оглядів працівників певних категорій була присвячена чергова зустріч в рамках проєкту «Інформаційна платформа з питань праці», започаткована ОНУБ імені Дмитра Чижевського спільно з обласним управлінням Держпраці.

Головним завдання медичного огляду працівників є визначення стану їхнього здоров’я. Зокрема мова йде про можливості виконання ними трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань до здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.

Звісно, далеко не всі працівники повинні проходити медичні обстеження — у чинному законодавстві України чітко визначені категорії працівників, встановлений перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковим медичним оглядам.

Але важливо те, що роботодавець зобов’язаний не лише проконтролювати проходження працівниками процедури, а й у переважній більшості випадків організувати проведення медоглядів як для працюючих, так і для тих, які приймаються на роботу, за свій рахунок.

Начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці в Кіровоградській області Сергій Олексієнко під час зустрічі розповів, хто з працівників обов’язково має проходити попередні й періодичні медогляди та як, власне, організувати їх проведення і правильно оформити необхідну документацію.

Фахівець відповів на запитання присутніх щодо порядку та правил проведення попередніх медичних оглядів працівників певних категорій та порядок фінансування медичних оглядів.

Зустріч з експертом обласного управління Держпраці можна переглянути на сторінках бібліотеки у Facebook чи YouTube.

Аліна Осокіна,  
відділ документів з економічних, технічних та природничих наук

Залишити відповідь