Ви зараз переглядаєте Школа досвідченого споживача: про гарантійний ремонт побутових приладів

Школа досвідченого споживача: про гарантійний ремонт побутових приладів

Для споживачів завжди є актуальними питання строків проведення гарантійних ремонтів побутової техніки, оскільки від купівлі неякісного товару не застрахований ніхто. Щоб вирішити проблему і уникнути конфліктних ситуацій, необхідно знати свої права. Наприклад, у разі виявлення у придбаному товарі недоліків споживач має право насамперед звернутися з вимогою про усунення недоліків до відповідних сервісних центрів або до торговельної точки, де був придбаний товар.

У грудні 2023 року набрала чинності урядова постанова, яка затвердила новий Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів.

Під час чергового засідання «Школи досвідченого споживача» фахівчиня Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області – начальниця відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Лілія Буднікова надала роз’яснення щодо змін, які відбулися в цьому документі.

Перш за все пані Лілія звернула увагу на алгоритм дій споживачів при зверненні до сервісних центрів, ознайомила присутніх з переліком груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні. Зазначила, що у разі надання виробником або продавцем гарантійних зобов’язань в електронній формі, споживач також повинен надати продавцю або сервісному центру необхідну інформацію, яка ідентифікує товар та надає доступ до гарантійного талону в електронній формі.

Також фахівчиня наголосила, що під час передачі споживачеві відремонтованого товару продавець чи спеціаліст сервісного центру повинен в присутності споживача обов’язково провести перевірку відповідності параметрів та споживчих властивостей товару вимогам експлуатаційних документів. Споживач підтверджує результати перевірки своїм підписом у квитанції або іншому документі, що видані споживачеві відповідно до чинного порядку.

Детальніше про зустріч можна дізнатися, переглянувши відео на YouTube-каналі бібліотеки.

Залишити відповідь