Ви зараз переглядаєте Академія здоров’я: позбавляємось пилових кліщів

Академія здоров’я: позбавляємось пилових кліщів

Пилові кліщі та гігієна побуту були головною темою чергової зустрічі в рамках інформаційно-просвітницького проєкту «Академія здоров’я», який цього року спільно започаткували бібліотека Чижевського й Обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Як розповіла лікар-ентомолог Тетяна Колодіна, пилові кліщі – поширені домашні шкідники. Вони не кусаються, але можуть викликати риніт, кон’юнктивіт, респіраторний алергоз, дерматити, набряк Квінке. Ці мікроскопічні членистоногі тварини є одними з найбільш поширених тригерів алергії і бронхіальної астми у всьому світі. Точніше, алергенами виступають продукти життєдіяльності кліщів – фекалії та уламки хітинового панцира мертвих шкідників.

«Багато людей думає, що у них алергія на пил, а це алергія на пилових кліщів», – зазначила фахівчиня.

Ця павукоподібна істота харчується відмерлими частками шкіри людей та шерсті тварин.

Пиловий кліщ за сприятливих умов дуже швидко створює колонії у постільній білизні, м’яких меблях, подушках, ковдрах, пледах і килимах, на книжкових полицях, під ліжками, на м’яких іграшках тощо. Сприятливими умовами для нього є температура в приміщенні від 25 градусів, вологість вище 70 відсотків і, відповідно, пил та бруд.

«Найголовніше у боротьбі з кліщами – не допустити їх розмноження», – акцентувала фахівчиня.

Головним засобом боротьби з павукоподібними є регулярне прибирання (пилососом з очищенням пилозбірника, миття підлог, витирання пилу, провітрювання і т.п.). До нього додаємо: хоча б раз на тиждень вологе прибирання з застосуванням 20-% розчину солі, заміну старих матраців та подушок, прання постільної білизни при температурі не нижче 60 градусів та прогладжування праскою, сушку речей на сонці літом та винесення на мороз зимою. Можна використовувати парогенератори для поверхонь або ультрафіолетове бактерицидне випромінювання для приміщень.

За даними науковців, в одному грамі пилу без особливої шкоди здоровій людині не може знаходитися більше 500 кліщів. Але як тільки ми створюємо їм сприятливі умови, то на двоспальному ліжку кількість паразитів розраховуватися вже буде в мільйонах. Повністю позбавитися від пилових кліщів практично неможливо, проте цілком реально істотно скоротити їх кількість, регулярно видаляючи пил і бруд.

Подивитися розповідь про пилових кліщів можна за посиланням. 

Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь