Ви зараз переглядаєте Школа досвідченого споживача: гарантійний ремонт в умовах воєнного стану

Школа досвідченого споживача: гарантійний ремонт в умовах воєнного стану

Гарантійне обслуговування та ремонт технічно складних побутових товарів в умовах воєнного стану було темою першого «уроку» Школи досвідченого споживача, яка вже третій рік працює в бібліотеці Чижевського.

З впровадженням воєнного стану в країні деякі торговельні точки знаходять масу причин, щоб відмовити в безкоштовному і своєчасному ремонті або змінюють умови гарантійного обслуговування, посилаючись на пункт про воєнний стан в договорі приймання-передачі. Але ці дії не правомірні, бо чинне законодавство, а саме «Закон про захист прав споживачів», залишилося незмінним. На цьому наголосила начальниця відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами обласного управління Держпродспоживслужби Лілія Буднікова.

Закон передбачає єдиний випадок відмови в гарантійному ремонті — порушення споживачем правил експлуатації товару або його зберігання. Але цей факт має довести сторона, до якої споживач пред’явив вимогу про безоплатне усунення недоліків. Також фахівчиня наголосила, що споживач має право звернутися за своїм вибором або до продавця, у якого був придбаний товар, або в сервісний центр. Якщо споживач вирішив звернутися в сервісний центр, то слід звертатися в ті з них, які вказані виробником в експлуатаційних документах. Вимогу бажано викладати в письмовій формі, наприклад, у вигляді претензії, додавши до неї копії чека та технічного паспорта або документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу. Претензія складається в довільній формі у двох примірниках, один з яких передається виконавцю, а інший, з відміткою про її отримання та датою, залишається у споживача. Якщо претензію відмовляються прийняти, її слід відправити поштою рекомендованим листом, бажано з повідомленням про вручення, в такому випадку споживач знатиме, хто і коли отримав його претензію.

Відповідно до законодавства виконавець повинен усунути недоліки товару протягом 14 днів з дати пред’явлення вимоги споживачем. Зазначений строк може бути збільшений лише за згодою сторін. Тому, якщо в квитанції про прийом товару в ремонт зазначено термін ремонту 28 днів, споживач має право не підписувати її і вимагати усунення недоліків у строк, що не перевищує 14 днів.

Лілія Буднікова звернула увагу споживачів на те, що законом встановлено відповідальність виконавця за несвоєчасне усунення недоліків. Так, згідно зі ст. 8 Закону, за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк (14 днів) споживачеві виплачується неустойка в розмірі 1% вартості товару.

На час ремонту товару споживач має право в письмовій формі вимагати надання (з доставкою за рахунок виконавця, якщо товар великогабаритний або його вага перевищує 5 кг) аналогічного товару з належної якості, тобто товару, що має ті ж споживчі властивості. Перелік товарів, які на письмову вимогу надаються споживачеві з обмінного фонду, затверджений постановою Кабміну «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів».

Детальніше про зустріч ви можете дізнатися переглянувши відео на YouTube-каналі бібліотеки за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=FWDDcIYfqow&t=83s

Залишити відповідь