Ви зараз переглядаєте Долати біль. Зберігати віру

Долати біль. Зберігати віру

У відділі мистецтв бібліотеки Чижевського відбулась презентація художньо-поетичної збірки «Друзки болю і віри» сучасної поетки і художниці Ольги Краснопольської.

Війна у поезіях і в чорно-червоній графіці – це мистецька рефлексія на події російсько-української війни. У виданні представлені майже 40 малюнків та 16 віршів зі скетчбуку, які Ольга створила після 24 лютого 2022 року, зафіксувавши у слові й графічному образі першу біль і нашу віру.

Універсальний зошит наповнювався досить швидко, до цього спонукали українські реалії війни та небайдужі люди, які оточували Ольгу. Поетеса розповіла, як писалася книга: «В мене був рожевий скетчбук для замальовок, в якому я придумала створювати замальовки червоним і чорним кольором. Я малювала інтуїтивно, без певного задуму й плану. І от на початку вторгнення це стало моєю арттерапією, як і вірші. Мені здається мої вірші – це спосіб достукатися до вищих сил. Можливо цими рядками я зможу повернути наше життя в іншу сторону, вони допоможуть комусь…»

Вірші, які гості слухали у виконанні авторки, викликали щем, сльози, але ніяк не байдужість. Бо це рядки про нас і наші відчуття, це друзки болю і віри, які лишаються від нас учорашніх. І ми вже ніколи не будемо такими, як були до початку повномасштабного вторгнення.

Ольга розповіла, як емоційно і інтуїтивно формувався її творчий задум. Вона пригадала декілька історій зі свого життя, цікавого навчання у художній школі та поділилась спогадами про харизматичних художників-педагогів. Всі присутні мали чудову нагоду переглянути видання, візуально відчути експресію чорно-червоної графіки, прочитати вголос рядки, що сподобались, і, звісно, придбати книгу з автографом авторки.

Книга увійшла до Переліку книжкових видань на випуск за бюджетні кошти, які були визначені експертною радою з питань книговидання Кіровоградської обласної військової адміністрації та вийшла друком та на умовах співфінансування у видавництві ТОВ «Імекс-ЛТД».

Залишити відповідь