Ви зараз переглядаєте Краєзнавчі студії присвятили видатній землячці Наталії Яковенко

Краєзнавчі студії присвятили видатній землячці Наталії Яковенко

Чергове засідання Краєзнавчих студій, які стали однією з візитівок відділу краєзнавства головної книгозбірні області, присвятили нашій видатній землячці Наталії Миколаївні Яковенко – науковиці з європейським ім’ям, доктору історичних наук, професору, заслуженому діячу науки та техніки України.

Ініціювала захід відома на терені краю історикиня, краєзнавиця Лариса Гайда, а зібрання відбулося 16 жовтня, в день народження Наталії Яковенко, якій виповнилося вісімдесят два роки.

Наталія Миколаївна народилася в селі Апрелівка (нині Кропивницького району Кіровоградської області). У 1967 році закінчила класичне відділення іноземних мов Львівського університету. До кола її зацікавлень входили не тільки давні мови, а й історія.

Історичні дослідження вона розпочала під час роботи в Центральному державному історичному архіві України. Викладала латину в Київському університеті. Обіймала посади: старшого наукового співробітника Інституту історії НАН України, завідувачки відділу Інституту української археографії і джерелознавства НАН України, заступника директора, провідного наукового співробітника Інституту східноєвропейських досліджень НАН України. 2002 року її було обрано завідувачкою кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Головною сферою наукових досліджень Наталії Яковенко стали соціальна, інтелектуальна та культурна історія України ранньомодерної доби. Її перші публікації в цій галузі з’явилися у зв’язку з роботою над кандидатською дисертацією «Палеографія латинського документального письма на Правобережній Україні в другій половині XVI – першій половині XVII ст.».

У творчому доробку вченої десятки книг, найвідоміші з яких: «Українська шляхта з кінця XIV до середини XVII ст. (Волинь і Центральна Україна)», «Нарис історії України з найдавніших часів до кінця ХVIII ст.», «Паралельний світ: Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI—XVII століть», «Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України», «Вступ до історії», «Дзеркала ідентичності: Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI – початку XVIII ст.».

Учасниками зібрання стали викладачі Центральноукраїнського університету імені Володимира Винниченка, краєзнавці, музейники, бібліотекарі та просто містяни, яким цікава історична наука та її дослідники.

Захід розпочався з презентації просвітницького відеопроєкту «Наталія Яковенко – історик з європейським ім’ям», яку підготувала Лариса Гайда.

Директорка Бобринецького міського краєзнавчого музею імені Миколи Смоленчука Руслана Ісакова представила книги та світлини Наталії Яковенко, які є частиною експозиції, присвяченої видатній землячці і зберігаються в музеї.

Кандидатка історичних наук, викладачка Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Ірина Козир акцентувала увагу присутніх на наукових розвідках та перекладах Наталії Яковенко. Розповіла про останній доробок Наталії Миколаївни – переклад українською першої частини монументальної праці з історії Риму «Історія від заснування міста», автором якої є відомий римський історик Тит Лівій.

Старший науковий співробітник Регіонального центру історико-краєзнавчих досліджень Дарина Третяк для свого повідомлення обрала наукову розвідку Наталії Яковенко «Пародії і жарти в актових книгах Житомира та Луцька першої половини XVII ст.».

Краєзнавиця, головний зберігач фондів міського музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олена Класова поділилася враженнями від прочитання книг Наталії Яковенко, зокрема її монографії «Українська шляхта з кінця XIV до середини XVII ст. (Волинь і Центральна Україна)».

Директор Центральноукраїнського обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко висловив свої думки стосовно прочитання історичних праць Наталії Яковенко та пообіцяв подарувати бібліотеці імені Дмитра Чижевського кілька книжок історикині, яких немає в книгозбірні.

Завідувачка відділу краєзнавства Тетяна Колєчкіна презентувала онлайн-ресурси лекцій науковиці, які представлені на ютубі та запропонувала гостям переглянути уривок з відеоінтерв’ю «Розмова про минуле і теперішнє з професоркою історії Київо-Могилянської академії Наталією Яковенко».

Закінчився захід жвавим спілкуванням гостей зі співробітниками відділу краєзнавства та Ларисою Гайдою, яка виступила з пропозицією проводити подібні зібрання щороку в день народження Наталії Яковенко.

Катерина Лісняк,
відділ краєзнавства

Залишити відповідь