Ви зараз переглядаєте А над світом українська вишивка цвіте

А над світом українська вишивка цвіте

День вишиванки – доволі молоде свято, але вже дуже визнане як в Україні, так і поза її межами. Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. Сьогодні українська вишивка – модна у всьому світі. Наш національний етноколорит продовжує надихати українських і зарубіжних дизайнерів, які створюють нові та нові варіанти інтерпретацій традиційних українських візерунків.

Тож досить символічно, що саме напередодні Дня вишиванки до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук завітали, вдягнені у вишиті сорочки, вихованці Кропивницької модельної агенції “Mix Models”. На прохання керівництва агенції співробітники відділу підготували для юних моделей пізнавально-розважальну програму «А над світом українська вишивка цвіте».

 Здавна сорочці приписували магічну силу. Вона була оберегом, захисницею здоров’я. Узори на вишиванках – то давно забуті символи, які були оберегами – захищали від злих духів, хвороб, різних напастей. Для оздоблення виробів майстрині використовували різні орнаменти. Юні моделі подивилися відео «Легенда про українську сорочку», взяли участь у пізнавальній вікторині – «Вишивана Україна», познайомилися з літературою про вишивку, яка представлена на книжковій виставці «Вишиванка – серце України, зіткане з любов’ю».

До Дня вишиванки проводять святкові заходи: покази, паради, флешмоби. Вихованці модельної агенції переглянули відео параду професійних моделей, вдягнених у вишитий одяг, а потім взяли участь у дефіле, під час якого демонстрували власні вишиванки.

Цього року свято вишиванки затьмарено війною, яку російська федерація розв’язала проти нашої країни. Тож захід завершився майстер-класом «Янгол-охоронець», на якому юні моделі створили невеличкі обереги з паперу, які, разом з гуманітарною допомогою, будуть передані військовим на фронт. Та найсильнішим оберегом, який об’єднує нас і заряджає енергією, є наша любов до рідної землі.

Дякуємо за співпрацю нашим соціальним партнерам – модельній агенції “Mix Models” в особі її керівника – Олени Рутковської. Все буде Україна!!

Ми обов’язково будемо жити в сильній, вільній та квітучій країні!!!

Марина Григор’єва,
відділ документів з економічних,
технічних та природничих наук

Залишити відповідь