Ви зараз переглядаєте Дякуємо за подаровані книги!

Дякуємо за подаровані книги!

Дарування книг у бібліотеку – це давня форма доброчинності та надійне джерело поповнення фонду. Дарунки книг у бібліотеку – рух душі, безкорисна щедрість та добра воля дарувальника.

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського безмежно вдячна фольклористу, заслуженому діячу мистецтв Івану Хланті за подаровані книги ««Казки та легенди з витоків Ужа» і «Пісні українців Мараморощини». Впевнені – вони знайдуть своїх читачів та будуть їм корисними, стануть важливою частинкою фонду нашої бібліотеки, допоможуть у забезпеченні освітнього процесу, відродженні культури та духовному зростанні.

Щира подяка письменниці і викладачці Центральноукраїнського національного технічного університету Антоніні Царук, яка передала ці книги до обласної книгозбірні. Віримо, що добрі справи завжди повертаються добром.

«Казки та легенди з витоків Ужа». До збірника увійшли кращі зразки українських народних казок усіх жанрових різновидів, а також легенди, перекази, бувальщини, притчі, билиці Лемківської Великоберезнянщини, зроблені в кінці ХХ століття від талановитих оповідачів. Тексти подаються за нормами сучасного правопису, максимально зберігаючи діалектну лексику. Малозрозумілі слова пояснюються в словничку. Кожна казка супроводжується приміткою, де вказано, хто записав, коли і від кого, а також джерело публікації. Окремим збірником ці фольклорні матеріали друкуються вперше і, безумовно, прислужаться до ще глибшого пізнання верховинського краю, перлин його народнопоетичної творчості.

До книжки Івана Хланти «Пісні українців Мараморощини (Румунія)» ввійшли найбільш довершені зразки народних пісень, записаних у кінці 90-х років ХХ та на початку ХХІ століть від обдарованих носіїв фольклору у селах Бистрий, Великий Бичків, Вишавська Долина, Вишня Рівна, Красний, Кривий, Кричуново, Луг, Миково, Поляна, Русково. За всю історію видання українського фольклору така повна збірка народної пісенності Мараморощини з музичним супроводом публікується вперше.

Залишити відповідь