Ви зараз переглядаєте Академія здоров’я: про Covid-19 на Кіровоградщині розповіла головна санітарна лікарка області

Академія здоров’я: про Covid-19 на Кіровоградщині розповіла головна санітарна лікарка області

Епідемічній ситуації з Covid-19 та програмі вакцинації на Кіровоградщині була присвячена перша лекція-консультація нового освітнього проєкту бібліотеки «Академія здоров’я».

Вона відбулася в рамках традиційного травневого свята «Бібліофест на Великій Перспективній». Спікеркою виступила головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

Вона нагадала, що коронавірус SARS-CoV-2 – новий вірус, який спричиняє розвиток гострих респіраторних захворювань у людей, – вперше ідентифікували 2019 року під час розслідування спалаху респіраторної інфекції у китайському місті Ухань. ВООЗ оголосила пандемію. З 12 березня 2020 року в Україні ввели карантин. 28 березня виявили і зареєстрували перші чотири випадки ковіду на Кіровоградщині. Сьогодні Україна знаходиться у жовтій зоні.

«Якщо говорити про статистику по Кіровоградської області, рівень захворюваності серед інших регіонів був досить низький.  А от рівень летальності найвищий – 3,9%. Люди, на жаль, займаються самолікуванням, пізно звертаються за допомогою», – зазначила Надія Оперчук.

Вона акцентувала увагу на віці тих, кого вразив коронавірус. Раніше про класичний китайський штам вірусу говорили, що він не вражає дітей. Статистика показує, що на ковід перехворіли 680 дітей віком до 17 років. Це 3,4% від загальної кількості випадків. Чотири дитини померли. Найбільша кількість хворих – люди у віці 50-65 років, найвища летальність – 501 – серед людей, старших за 65 років. Частіше хворіють жінки.

Наразі Україна посіла 10-те місце серед країн європейського континенту за кількістю нових хворих на Covid-19 та знаходиться на 3-му місці в Європі за кількістю нових смертей.

Вірус мутує. У Великобританії був зафіксований новий штам вірусу. У лютому цього року його виявили у трьох жителів Кропивницького.

У ВООЗ викликає серйозне занепокоєння індійський штам вірусу. Йому притаманне швидке розповсюдження, важчий перебіг хвороби, менша ефективність ліків та вакцин. В Індії реєструють майже 350 тисяч нових випадків зараження коронавірусом на день. Кожні чотири хвилини в Делі від Covid-19 помирає людина.

Індійський варіант вражає не лише органи дихання, а й шлунково-кишковий тракт, нирки. У хворих спостерігається важка інтоксикація організму. Понад 8 тисяч індійців після ковіду інфікувались на мукоміркоз, або чорну цвіль. Це дуже рідкісна інфекція, яка впливає на носові пазухи, мозок, легені і може загрожувати життю хворих на цукровий діабет або людей зі зниженим імунітетом, таких як онкохворі або люди з ВІЛ/СНІДом. Загальний рівень смертності від чорної цвілі становить 50%.

Індійські лікарі вважають, що мукормікоз може бути спричинений використанням стероїдів, які вважаються успішним засобом для важких пацієнтів із Covid. Стероїди лікують запалення легень, але одночасно знижують імунітет і підвищують рівень цукру в крові. Саме таке ослаблення імунітету приводить до мукоміркозу.

«Тільки комплексне проведення протиепідемічних заходів надасть потрібні результати. Нам необхідний колективний імунітет», – наголосила головна санітарна лікарка області і додала, що він з’явиться, коли вакцинується 70% людей.

Вона нагадала про епідемію кору, яка спостерігалася в Україні 2017 року і якій сприяли відсутність вакцини та антивакцинальна кампанія. Проте завдяки високому рівню імунізації (99%), Кіровоградщина першою з регіонів України подолала кір.

Які саме вакцини від коронавірусу є в наявності на Кіровоградщині і як провести імунізацію, можна дізнатися, відкривши сторінку книгозбірні на Facebook.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь