Ви зараз переглядаєте Японія, весна і чай

Японія, весна і чай

У кожного народу є своя традиція зустрічі весни. Про те, як це відбувається в Країні сонця, що сходить, відвідувачам бібліотеки Чижевського розповіла викладачка Української чайної групи напрямку Урасенке «Чайна кімната» Тетяна Глотова.

У перші дні лютого японці можуть почути ні з чим незрівняний спів маленької пташки угуісу, перші звуки якої означають сезонне слово для весни і прославляються в поезії хайку та вака.

3 лютого жителі країни святкують Сецубун, свято зустрічі весни. В Японії весна вважається початком року. В цей день зустрічаються зима і весна, вони протистоять один одному, що призводить до виникнення різних нещасть. Звідси і народився обряд «маме-макі» – вигнання злих духів, під час якого розкидають боби, а вхід у будинки японці прикрашають хірагі та сардинами. Також, за традицією, потрібно повернутися в сторону, яка вважається щасливою в цьому році, і з’їсти цілий рол «Ехо-макі».

На початку місяця проводиться Фестиваль снігових фігур у Саппоро, засновниками якого у 1950 році стали діти. Самий добрий і радісний Фестиваль згодом став надзвичайно популярним заходом у всій Японії та став візитною карткою зимового міста.

Національне свято День Заснування Імперії, яке відмічається щорічно 11 лютого, покликане нагадувати про історію країни. А саме про сходження на трон першого японського монарха, легендарного імператора Дзімму та створенням ним у 660 році до н. е династичної держави Японія.

День Святого Валентина в Японії відзначають не так, як у всьому світі. Подарунки в цей день підносять тільки дівчата. А в якості подарунків використовується тільки шоколад. Також в цей день в святилищі Izumo-taisha в Сімане вшановують японського бога Окунінусі-но Мікото, який покровительствує закоханим. Вважається, що укладений в Izumo Grand Shrine шлюб – найміцніший та найщасливіший. Тому в храмі побудовано найбільший в Японії павільон для весільних церемоній.

Пані Тетяна влаштувала велику віртуальну екскурсію найстарішими храмами Японії, які збереглися до наших днів. Помилувалися будівлями та садами храму Yoshida-jinja Shrine, заснованого у 859 році. У Kitano Tenmangu Shrine, побудованому у 947 році, побачили, як 25 лютого проводиться Фестиваль цвітіння сливи – найулюбленішої квітки японців В кінці останнього місяця зими в саду храму 1500 дерев першими зацвітають білими, рожевими та червоними квітами і сповіщають своїм ароматом про прихід весни. Традиція милування започаткована в 947 році в синтоїстському святилищі, побудованому в Kamigyō-ku, Кіото, щоб умилостивити розлючений дух бюрократа, вченого та поета Сугавара-но Мітідзане.

В цей день у храмі проводиться також і знаменита чайна церемонія. Просто неба гейші заварюють і подають відвідувачам зелений чай та смаколики.

Але як же без чаю? На новій зустрічі слухачі дізналися про особливості вирощування чайних дерев, які сформувалися в Японії ще у VIII столітті. Фахівчиня чайного дійства розкрила деякі секрети виробництва та правила пакування чаю, завдяки яким зберігається неповторний смак, аромат та користь найвідоміших сортів японського чаю сенча, матча.

Разом оглянули експозицію Genji Museum, який присвячений класичному роману початку ХІ століття «Повість про Генджі». Завітали у найвідоміший чайний дім Nakamura Tokichi Main Branch, де змогли подивитися процес вирощування та виробництва чаю. Побачили як подають та продають вишуканий напій, ймовірно, у найстарішому чайному домі Tsuen Main Branch, історія якого почалася ще з 1160 року.

Цикл зустрічей з викладачкою Української чайної групи напрямку Урасенке «Чайна кімната» Тетяною Глотовою продовжується. Слідкуйте за нашими анонсами.

Залишити відповідь