Ви зараз переглядаєте Бережи українське – носи вишиванку

Бережи українське – носи вишиванку

Вишиванка не лише особливий елемент святкового національного одягу. Це важлива частина української культури, про який знає кожен українець.

День вишиванки вперше відзначили у 2006 році. Ініціатором його створення виступила Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали не лише студенти, а й викладачі. З роками традиція стала популярною по всій території України. Дата святкування завжди припадає на третій четвер травня. Цьогоріч це 16 травня.

У цей день фахівці відділу обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського провели інформаційну вуличну акцію «Бережи українське – носи вишиванку».

На тематичній книжковій виставці були представлені книги «Традиційне вбрання українців» Оксани Косміної, «Українське народне вбрання» Зінаїди Васіної, «Наші звичаї і традиції» Марії Морозенко, історико-етнографічна монографія «Українці», а також книги про святковий одяг різних регіонів України. Учасники вікторини дізнавались, що означають кольори та квіти, якими оздоблюють вишиванки.

В той же час співробітники відділу краєзнавства провели інформаційну вуличну акцію «Вишиванка на карті Кіровоградської області».

Учасникам акції пропонували зібрати карту-пазл Кіровоградської області. Її родзинкою є те, що кожний з пазлів прикрашений автентичним орнаментом, яким майстрині прикрашали сорочки та рушники більше ста років тому в тому чи іншому районі нашої області. Всі бажаючи змогли перевірити свої знання адміністративного устрою області та помилуватися орнаментальною красою.

Свято вишиванки – символ незламності нашого духу і заява на весь світ про те, що українці – вільний народ. Носіть вишиванку з гордістю!

Залишити відповідь