Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: психологічне здоров’я в умовах війни

Батьківський клуб: психологічне здоров’я в умовах війни

Однією з найактуальніших тем сьогодення є питання психологічного здоров’я. Саме воно було темою засідання Батьківського клубу, що відбулося у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я.

Людство неодноразово проходило крізь історичні злами, найгострішою формою яких є війна. Але люди ХХІ століття не могли собі уявити, що доведеться проходити через настільки деструктивний досвід. Більше року українці перебувають у стані перманентного стресу. Адже повномасштабне вторгнення накладає відбиток на психіку кожної людини, навіть якщо особистість вважає себе сильною та невразливою. Як війна впливає на психологічне, а відтак і на фізичне здоров’я, і чого варто особливо остерігатися – головні питання до психолога.

На цю тему поговорив з присутніми відомий своєю обізнаністю з питань кризової психології психолог-викладач-коуч Андрій Фоменко. Зокрема він зазначив, що всі українці під час війни проходять ситуацію психологічної травматизації, тож варто пам’ятати, що кардинальна боротьба зі стресом можлива лише за умов ліквідації стрес-фактору. Отож на даному етапі не йдеться про повернення повного психологічного комфорту, а про підкріплення ресурсу витримувати реальність. Фахівець зазначив, що не варто ігнорувати симптоматику, адже постійне психологічне напруження загрожує проблемами з фізичним здоров’ям аж до незворотних. У разі, коли симптоматика не яскраво проявлена (безсоння, переїдання, дратівливість тощо), можна використовувати прості методи самозбереження та підсилення власної витривалості. У випадку постійного адреналінового напруження необхідні інші заходи енергозбереження від виснаження. У разі важких станів психіки варто звернутися до спеціалістів.

«Українці у середньому демонструють настільки високий рівень стійкості і витривалості, що дивують весь світ. В основі національної стійкості лежить як впевненість в моральній правоті, так і сподівання на перемогу», – резюмував психолог та побажав психологічної витривалості і віри в себе і свої сили.

Засідання клубу проведено у межах проєкту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з Благодійним фондом «Безпечне майбутнє».

Переглянути запис заходу можна на бібліотечній сторінці в YouTube за посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=wFVb3j5N-Do

Залишити відповідь