Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: лялька-мотанка – оберіг української родини

Батьківський клуб: лялька-мотанка – оберіг української родини

Оберігати людей, особливо в роки лихоліття. Такою є суть ляльки-мотанки – потужного хатньо-побутового оберегу, обрядового атрибуту, який може бути ще й оригінальним сувеніром та прикрасою інтер’єру.

Про чудові властивості артефактів у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського під час засідання Батьківського клубу розповіла відома кропивницька майстриня арт-квілту Людмила Кривенко.

Майстер-клас розпочався зі знайомства з колекцією ляльок-мотанок, що експонуються на діючій виставці пані Людмили. Майстриня розповіла про різновиди й призначення ляльок-мотанок, обряди й звичаї, з якими вони пов’язані.

Діти та дорослі відкрили для себе таємницю виготовлення артефактів – техніку намотування та прив’язування тканини без застосування голки і спробували виготовити їх власноруч. Створювали вони чудовий оберіг-крихітку Попутницю. Вона є зручною для тих, хто вирушив у дорогу, її можна носити в кишені чи гаманці або постійно тримати в руці. На згадку про спільно проведений час майстриня подарувала ляльку-мотанку з чебрецю – Травницю.

Захід відбувся у рамках програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Комплексна підтримка місцевих та регіональних органів влади у наданні інтегрованого пакету соціальних послуг та пільг у Кіровоградській та Полтавській областях та м. Кривий Ріг».

Запрошуємо усіх шанувальників українських народних традицій на виставку Людмили Кривенко та нові засідання Батьківського клубу.

Залишити відповідь