Ви зараз переглядаєте Подорож до чарівної Баянії

Подорож до чарівної Баянії

В бібліотеці Чижевського відбулась презентація нової художньої виставки «Розвиток творчої особистості дитини. Подорож до чарівної Баянії». Це незвичайна виставка художніх робіт створена в тандемі – мама і донька – Марії Некрасової та Віри Смородіної.

Марія – професійна художниця, членкиня Національної спілки художників України та випускниця Харківської державної академії мистецтв. Дев’ятирічна Віра – талановита учениця і неабияка фантазерка. Її дитяча уява придумала країну Баянію, яка населена цікавими істотами: це слоноліт і зериби, чудернацькі рослини і лісовий дракон, ворона хіянія та лисиця ліомера, крумс-равлик та вжик, схожий на їжака, але з пухнастим хвостом.

Найкращі казки приходять так, як їм заманеться, і розповідаються роками, захоплюючи малих та дорослих своєю магією та чарівністю. Ця концепція чудово відображена на виставці робіт Віри Смородіної та Марії Некрасової.

Художниця, презентуючи виставку, поділилась з гостями досвідом творчого тандему: «Виставка присвячена світу чарівної Баянії, настільки вигаданому настільки й реальному, та дитячій фантазії. Можливість створити власну казку стає потужнім інструментом для самопізнання, коли людина усвідомлює, що магія існує в уяві кожного.

Поєднання елементів з різних фольклорів світу з оригінальними сюжетними лініями, створеними Вірою, народжує нечувані раніш історії. Ці історії виходять за межі часу, знаходячи відгук різних поколінь. Досліджуючи разом фантастичне царство Баянії, ми надихаємо один одного, це помітно і в деяких технічних прийомах. А дитяча казка змінює настрій моїх живописних полотен. Наша співпраця 0 це можливість мотивувати інших творити і створювати власні історії, які витримають випробування часом».

На презентацію завітали підтримати Марію і Віру відомі в Кропивницькому художниці – Лариса Кулініч та Оксана Віжевська з доньками. Вони теж поділились своїм досвідом співпраці, адже декілька років тому у них були подібні заходи у відділі мистецтв.

Учасники презентації разом створили малюнок фантастичної істоти і доповнили колекцію країни Баянії. Також була корисною для гостей книжкова виставка, де можна було переглянути книги Франсуази Барб Галль «Як розмовляти з дітьми про мистецтво» та Ніла Геймана «Мистецтво має значення».

«Світ завжди здається яскравішим, коли тобі вдалося створити щось таке, чого раніше не було» – ці слова Ніла Геймана і стали своєрідним слоганом заходу.

Залишити відповідь