Ви зараз переглядаєте У Чижевського зібрались юні аграрії та лісівники

У Чижевського зібрались юні аграрії та лісівники

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського стала місцем проведення Обласного зльоту учнівських аграрних трудових об’єднань та учнівських лісництв «Тобі, Україно, наші знання та праця!».

Організували захід Кіровоградський ОЦЕНТУМ, Кіровоградське обласне Товариство лісівників та Орхуський центр екологічної інформації, який діє при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук книгозбірні.

В цьому році зліт проводився в новому форматі, який об’єднав юних аграріїв та лісівників.

У справі збереження і охорони природних багатств найважливішим завданням є екологічне, трудове, патріотичне і моральне виховання молоді. Учнівські лісництва та аграрні трудові об’єднання є одними з традиційних і в той же час найдієвіших форм залучення дітей до охорони навколишнього природного середовища. Оскільки розвиток сучасного суспільства вимагає від учнівської молоді чіткої сформованої екологічної свідомості, саме такі об’єднання – місце формування природолюбів, дбайливих господарів лісу та майбутніх майстрів сільського господарства.

Учасники заходу презентували свою діяльність під час виставки та відкритого творчого звіту в номінаціях «Юні господарі лісу» та «Майбутні майстри сільського господарства».

Так, команда «Підлісненські агронавти» займалася вирощуванням томатів різними способами посадки. В результаті цього дослідження виявилося, що оптимальний рівень врожайності дає спосіб посадки рослин 30х90 см.

Юні лісівники Червоно-Нерубаївського учнівського лісництва представили свою роботу за рік: дослідження по продуктивному вирощуванню дерев та догляду за ними; дослідження якості води відкритих водойм села Підлісного; вирощування саджанців дуба із жолудя; збір лікарських рослин, зокрема шипшини, для приготування фіточаю у шкільній їдальні; розвішування шпаківень у Чорному лісі разом з працівниками лісництва тощо.

Свої наукові дослідження презентували учні Петрівського шкільного лісництва. Протягом року вони проводили ентомологічні, фітопатологічні та флористичні обстеження лісового масиву Знам’янського лісництва, порівнювали фітоценози, визначали розмір популяції рослинних угрупувань прибережної зони озера Берестувате.

Команда «Мавки» у своєму відеоматеріалі розповіли про перебування в Знам’янському лісництві та про свою допомогу по догляду за висадженими листяними та хвойними деревами і кущами.

Вихованці учнівського лісництва «Зелена планета» розповіли про напрямки роботи своєї команди з природоохоронної діяльності: організацію висадки дерев на вулицях селища; висаджування квітів та догляд за клумбами; виготовлення шпаківень, дуплянок, годівничок для птахів; проведення благодійних акцій зі збору кормів та засобів гігієни для безпритульних тварин.

За висновками компетентного журі третє місце було вирішено не присуджувати, а друге та перше місця розподілили таким чином:

ІІ місце:

  • Команда «Мавки» ліцею «Крила України»;
  • Команда Петрівського шкільного лісництва ліцею «Гармонія»;
  • Команда учнівського лісництва «Зелена планета».

І місце:

  • команда Червоно-Нерубаївського учнівського лісництва;
  • команда «Підлісненські агронавти».

Команди, які зайняли другі місця, братимуть участь у виставковому павільйоні Національного екологічного центру України. А команди, які зайняли перші місця, представлятимуть свою дослідницьку діяльність на всеукраїнських зльотах учнівських лісництв та виробничих бригад.

Вітаємо переможців та бажаємо подальших успіхів!

Наталія Ракуленко,
відділ документів з економічних,
технічних та природничих наук

Залишити відповідь