Ви зараз переглядаєте 125 років історії та трансформації можливостей бібліотеки

125 років історії та трансформації можливостей бібліотеки

Наприкінці 90-х минулого століття відомий американський бібліотекознавець Вільям Візнер висловив у статті «Бібліотечна справа вступає в зону сутінок» таку думку: «…Незважаючи на усі наші намагання, ми повинні зрозуміти, що історична місія бібліотек завершена, що у найближчі роки наші бібліотечні зали поступово спорожніють і що портативна електронна книга, удосконалюючись, стане останнім цвяхом, забитим у нашу колективну труну».

Сьогодні – квітень 2024 року, і я розмірковую щодо ролі бібліотек в житті людей і громад після завершення обласної науково-практичної конференції, присвяченої 125-річчю з дня заснування ОУНБ імені Дмитра Чижевського та вшануванню 130-річчя із дня народження славетного земляка.

Очевидно, що прогнозований футурологами крах бібліотек не відбувся. Тоді що? На моє переконання, великий еволюційний крок, завдяки якому бібліотека за своєю сутністю стала простором, де люди зустрічаються, спілкуються, навчаються і разом творять майбутнє. Не поспішайте звинувачувати мене в пафосності. Бібліотека Чижевського успішно функціонує як інтелектуальний простір з доступом до світових інформаційних ресурсів, з величезною кількістю культурних, пізнавальних та дозвілевих заходів.

Бібліотека стала базою безперервної освіти та самоосвіти, джерелом творчого та естетичного пізнання, місцем для громадських активностей. В ній працюють безкоштовні курси з вивчення англійської, німецької та французької мов і невдовзі знову відкриються курси з вивчення польської.

Тут реалізуються десятки проєктів: медичних, екологічних, туристичних, краєзнавчих, мистецьких, літературних, психологічних, освітніх для малечі, школярів, студентів, робітників певних професій та людей поважного віку.

Бібліотекарі надають послуги з медійної, інформаційної та цифрової грамотності, навчають користуватися сервісами електронного урядування і мають партнерські зв’язки з різними державними і громадськими закладами, установами, на замовлення яких проводяться тренінгові заняття та інформаційні сесії. Серед наших партнерів в даному напрямку – обласний центр соціальних служб та обласний центр зайнятості, ветеранські організації, заклади культури тощо.

Бібліотека Чижевського є простором для підтримки ментального і фізичного здоров’я людей. Щорічно ми проводимо понад сотню різноманітних активних заходів, де висвітлюються теми здоров’я та профілактики захворювань. Практично жоден захід не обходиться без участі партнерів, а це обласні центри контролю та профілактики хвороб, профілактики та боротьби зі СНІДом, планування сім’ї та репродукції людини, обласний клінічний онкологічний центр, лікарі приватної практики. Величезну увагу ми приділяємо психологічному здоров’ю людей під час війни, дітей і дорослих, в чому нам допомагають відомі кропивницькі психологи. Бібліотека є учасником багатьох всеукраїнських проєктів, спрямованих на допомогу людям. Для мене особисто це дуже важливо.

Сучасна бібліотека давно вийшла за рамки книгозбірні. Сюди люди приходять за позитивними емоціями та натхненням і все це отримують повною мірою. Серце бібліотеки – Книга. Пишаюсь, що бібліотека Чижевського багато років виступає майданчиком для зустрічей з українськими письменниками та літературними діячами. За останні кілька місяців в нас свої твори презентували поет, прозаїк, есеїст і перекладач Юрій Андрухович, сценаристка Ксенія Заставська, політичний діяч Юрій Гудименко, журналіст і режисер Руслан Горовий, письменник-інтелектуал, прозаїк та есеїст Степан Процюк, науковець Володимир Поліщук, музикантка і літераторка Ольга Полевіна, письменник Василь Бондар, художниця Ольга Краснопольська, дослідниця та мандрівниця Валентина Гребньова, поетки Олена Трибуцька, Ольга Могильда, Тетяна Дробіна та Надія Гармазій, письменниці Елеонора Бельська та Вікторія Шкабой і багато інших.

До проєкту «Публічні лекції» ми запросили таких відомих науковців як Григорій Клочек та Оксана Гольник, в нас відбувся чудовий проєкт «Розмови про літературу з Сергієм Михидою». З академічним обласним українським музично-драматичним театром імені Марка Кропивницького ми маємо культурологічний проєкт «Голосні читання».

Наші краєзнавчі студії збирають пошановувачів історії рідного краю, а цього року розпочав роботу клуб «Історія краю в іменах». Мета клубу – відкрити краянам маловідомі сторінки життєписів знаних, маловідомих та забутих земляків, які вписали в історію нашого краю цікаві сторінки. Постійними є наші спільні проєкти з регіональним центром наукових досліджень з історії України, обласним держархівом, краєзнавчим музеєм, музеєм мистецтв, викладачами факультету історії, бізнес-освіти та права Центрального державного університету імені Володимира Винниченка.

Ми пишаємося спільним з Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені Василя Сухомлинського проєктом «Василь Сухомлинський. Актуальний. Модерновий. Справжній», одним з результатів якого став фільм «Василь Сухомлинський: від батьківського порогу – у великий світ». І горді тим, що відкрили краєзнавчий кабінет та електронний архів наукових робіт та робочих матеріалів видатного вченого і дослідника історії, нашого земляка Анатолія Васильовича Пивовара.

Книгозбірня має потужні краєзнавчі ресурси та багатий досвід культурно-просвітницької й пошуково-дослідницької діяльності. 2021 року ми відкрили обласний інформаційно-туристичний центр, власними силами створили інформаційний туристичний портал Кіровоградщини, на сайті книгозбірні як елемент великого проєкту з’явився розділ «Туристичні магніти. Мандруй Кіровоградщиною». З минулого року в інформаційно-туристичному центрі бібліотеки успішно працює клуб «AttractiveKrop».

Сподіваюсь, що вже немає в місті мам і тат, які б не знали про дитячу точку «Спільно» – великий проєкт, який Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського реалізує в партнерстві з благодійним фондом «Безпечне майбутнє» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і який поширився ще на 12 книгозбірень територіальних громад області. Це наша відповідь війні і рух до перемоги. Минулого року на дитячій точці «Спільно» пройшло понад 1000 інтерактивних занять, настільних і рухливих ігор, майстер-класів, віртуальних подорожей, корекційно-відновлювальних та розвиваючих занять з вчителем-логопедом та психологом і, звісно, захоплюючих і надихаючих читань!

Книгозбірня має універсальний фонд 43 мовами на традиційних та новітніх носіях, зберігає колекції цінних і рідкісних видань, є депозитарієм видань краєзнавчого змісту, виконує функції головної бібліотеки регіону, координує діяльність бібліотек області, надає їм науково-методичну допомогу.

Сьогодні бібліотека Чижевського – це більше, ніж бібліотека. Це живий організм, який знаходиться в постійному русі та трансформації. Разом з колективом ми продовжуємо шукати такий формат нашої роботи, щоб бібліотека по справжньому стала третьою домівкою для кожного! Я навіть не можу назвати сферу людської діяльності, яку б ми не торкалися у свій роботі. Але особисто для мене важливим є те, що ми не просто швидко реагуємо і задовольняємо запити людей, ми пропонуємо їм сьогодні те, в чому вони відчують потребу завтра.

Валентина Животовська,
заслужений працівник культури України,
директорка ОУНБ імені Дмитра Чижевського

Залишити відповідь