Ви зараз переглядаєте Час обирати здоров’я

Час обирати здоров’я

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Мета цієї календарної дати – підвищення обізнаності про проблему вірусних гепатитів, способи профілактики та лікування, а також зниження рівня стигматизації людей, які живуть з вірусним гепатитом.

Вірусні гепатити є однією з найбільш актуальних медичних і соціальних проблем у світі, займають 8 місце серед основних причин смерті. Серед інфекційних хвороб вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.

З інформацією про інфекційні гепатити перед студентами Донецького державного університету внутрішніх справ виступила лікар-епідеміолог Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Людмила Ігнатьєва.

Зокрема вона зазначила: «Гепатит називають “лагідним вбивцею”. Ця хвороба повільно й безсимптомно руйнує печінку. Виявити недугу можна лише за допомогою тестування. У жодному разі не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням на підставі інформації з інтернету! Лише фахівець може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати адекватне лікування».

Лікарка нагадала, що існує п’ять основних видів гепатиту – А, В, С, D та гепатит Е. Найбільшу небезпеку несуть гепатити В і С.

«Лише вчасна діагностика є запорукою ефективного лікування хвороби, – наголосила Людмила Миколаївна. – Важливо звернути увагу на те, що вірусні гепатити – це не хвороба окремих груп населення, не хвороба маргінальних груп, у групі ризику знаходяться всі».

Також вона нагадала про важливі та прості речі, які допомагають запобігти найпоширенішим хворобам, сприяють збереженню здоров’я, мотивують піклуватись про нього: уникати контактів з кров’ю та рідинами організму інших людей; уникати непотрібних ін’єкцій; вибирати пероральні ліки замість ін’єкцій там, де це можливо; уникати випадкових статевих контактів, завжди використовувати засоби захисту та інше.

Здоров’я – це передусім відповідальність кожної людини. Збережіть себе!

Залишити відповідь