Ви зараз переглядаєте В Україні посилили антитютюнове законодавство

В Україні посилили антитютюнове законодавство

У відділі документів з економічних технічних та природничих наук відбулося чергове засідання у Школі досвідченого споживача. Тема зустрічі: «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення у сучасному законодавстві України».

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор П’яничук, який зазначив важливість дотримання оновленого антитютюнового законодавства.

За даними опитування молоді щодо вживання тютюну, кожна п’ята дитина в Україні вживала електронні сигарети, які продавались у нашій країні без вікових обмежень та відповідних попереджень. Україна була єдиною країною в Європі, яка не регулювала ринок електронних сигарет. Усупереч поширеному міфу використання електронних сигарет перешкоджає, а не сприяє відмові від куріння звичайних сигарет.

З 11 липня 2024 року набули чинності нові антитютюнові обмеження, внесені в Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Впровадження ухвалених змін вкрай важливе для захисту та відновлення людського капіталу України, якими є діти та молодь.

Головний спеціаліст сектору контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами вищевказаного органу контролю Аліна Дерев’янко звернула увагу на те , що відповідно до внесених змін до Закону забороняється продаж:

  • рідин до Е-сигарет з нікотином або без; тютюнових виробів з добавками, що містять вітаміни та інші псевдокорисні добавки – кофеїн, таурин та інші енергетичні добавки, добавки, що роблять викиди кольоровими, а також такі, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину;
  • сигарет та тютюну до самокруток з характерним запахом або смаком диму фільтр, папір або капсула яких містять тютюн або нікотин та смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах.

Пані Аліна зазначила, що новий закон захищає право людини на бездимне середовище. Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, чітко визначено в законі.

Фахівчиня дала поради, куди потрібно звертатися, якщо порушуються норми чинного законодавства.

Насамкінець в рамках заходу головний спеціаліст сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами вказаної держслужби Юрій Лебідь поінформував присутніх про державний контроль у сфері цінотворення під час воєнного стану. Зокрема, виділив основні найбільш соціально-запитувані сфери, де впроваджено державне регулювання цін та тарифів: ціни на продовольчі товари, ціни на лікарські засоби, тарифи на комунальні послуги. Крім того, спеціаліст звернув увагу на вільні ціни, що встановлюються між суб’єктами господарювання самостійно за згодою сторін.

Насамкінець заходу для студентів Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі було проведено вікторину за отриманою інформацією. За правильні відповіді учасники заходу отримували призи. Молоді люди були активними, відкритими для спілкування, яке пройшло в дружній атмосфері. Студенти дізналися для себе багато нового й корисного, щиро дякували організаторам за цікавий захід.

Детальніше про зустріч можна дізнатися, переглянувши відео на YouTube каналі бібліотеки за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=3Oqr_OdabfA&t=81s.

Залишити відповідь