Ви зараз переглядаєте Як змінилась організація трудових відносин в умовах воєнного стану

Як змінилась організація трудових відносин в умовах воєнного стану

Про це на черговій зустрічі в бібліотеці Чижевського у рамках проєкту «Інформаційного навігатора з питань праці» розповіла начальник відділу з питань праці західного регіону управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Олена Хіміч.

Послухати її зібрались працівники кадрових служб та керівники бюджетних установ.

Воєнний стан вплинув на організацію трудових відносин. Особливості, такі як випробування працівників і строкові трудові договори, стають актуальними для забезпечення ефективного функціонування підприємств у складних обставинах. Водночас трудове законодавство в умовах воєнного стану покликане забезпечити баланс між потребами держави і роботодавців та інтересами працівників.

Фахівчиня звернула увагу на необхідність підписання трудового договору між роботодавцем і працівником. Оформлення трудового договору захищає працівника від звільнення без повідомлення, необґрунтованого штрафування, невиплати лікарняних. Надала пояснення про відмінності між трудовим договором і цивільно-правовим.

Також вона наголосила, що під час воєнного стану Державна служба України з питань праці проводить позапланові перевірки згідно з абзацом четвертим, п’ятим, восьмим, дев’ятим частини першої статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та привела суми штрафів за порушення законодавства.

В ході зустрічі присутні задавали багато питань, на які спеціалістка надала розгорнуту кваліфіковану відповідь.

Відео заходу можна подивитись на бібліотечному YouTube-каналі за посиланням .

Залишити відповідь