Ви зараз переглядаєте Тернистий шлях державотворення

Тернистий шлях державотворення

День української державності – свято, коли ми вшановуємо нашу історію та культуру. Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну моно релігію і це стало цивілізаційним вибором для Київської Русі. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності.

Цьогоріч, у зв’язку із переходом на новий стиль Православної церкви України, День української державності вперше відзначається 15 липня.

З нагоди великого державного свята пропонуємо відвідати книжкову виставку «Тернистий шлях державотворення».

Зверніть увагу на книгу Петра Кралюка «Історія України «без брому». Розвиток державності на українських землях». У ній розкривається історія державних змін на теренах України від прадавніх часів до сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність – явище, характерне для багатьох народів.

Проблемам українського національного відродження і державотворення присвячений збірник різнотематичних праць Василя Іванишина «Державність нації» у двох томах.

У підручнику «Історія української державності» основна увага зосереджується на аналізі історичних фактів, подій та явищ, змісті найважливіших для становлення та розвитку української державності документів, діяльності українських державних діячів. Видання «Герої» Петра Саноцького присвячене героям, які боролися і вибороли, розбудували і захищали незалежність України у різні історичні часи.

Праця Ігоря Гирича «Сіячі. Українські інтелектуали, які пробудили ідею незалежності» є збіркою біографій десяти визначних українських істориків-мислителів другої половини ХІХ – початку ХХІ століть. Саме вони підготували ідейні основи для здобуття Незалежності нашою державою та розвивали національну державницьку думку в часи російської окупації України – від Російської імперії до СРСР.

У книзі Сергія Удовіка «Україна. Історія великої держави» читачам вперше пропонується ілюстрована історія Русі-України в контексті геополітичних подій. Історія України розглядається з позиції становлення міського демократичного суспільства і боротьби міської християнської цивілізації з архаїчним сільським традиційним світом.

Книжкову виставку можна переглянути у відділі обслуговування користувачів. Вона є чудовою нагодою для ознайомлення з багатогранною історією та культурою української держави.

Ірина Рєзнік,
відділ обслуговування користувачів

Залишити відповідь