Ви зараз переглядаєте Бібліотеці Чижевського 125!

Бібліотеці Чижевського 125!

15 лютого Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського відсвяткувала 125-річний ювілей.

Заснована у 1899 році за ініціативи та на кошти представників місцевої громади, бібліотека більше століття відіграє важливу роль у громадському житті регіону. За цей час книгозбірня перетворилась на великий інформаційний, освітній, соціальний та дозвіллєвий хаб, де люди зустрічаються, щоб поглиблювати свої знання, відкривати нові горизонти та ділитися досвідом. Бібліотека Чижевського є закладом, який не тільки зберігає минуле, але й визначає майбутнє нашої культури.

Ювілей – це час підвести певні підсумки, тож директорка Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського, заслужений працівник культури України Валентина Животовська презентувала історію успіху книгозбірні.

Конференц-зал не міг вмістити усіх друзів і партнерів бібліотеки. Теплими словами колектив привітали начальник відділу з політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Міністерства культури та інформаційної політики України Леся Хемраєва, директор департаменту мистецтв Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Євгенія Крутоголов, директор департаменту культури та туризму обласної військової адміністрації Уляна Соколенко, в. о. генерального директора Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого Олег Сербін, спеціаліст з програм ЮНІСЕФ Тетяна Федоренко, президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати, директор БФ «Безпечне майбутнє» Ірина Саєнко, заступник голови Кіровоградської обласної військової адміністрації Катерина Колтунова та багато інших.

Родзинкою святкування було погашення ювілейної марки, яка випущена саме з нагоди відзначення 125-річчя бібліотеки Чижевського.

Музичний подарунок бібліотеці зробили камерний оркестр «Концертіно» Кіровоградської обласної філармонії під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Наталії Хілобокової, гурт «Анатомія стихій», піаніст Володимир Волошенко та гурт Jatri music.

В рамках відзначення ювілею в новому бібліотечному просторі відбулася презентація книги-інтерактиву для роботи зі стресом та його фізичними і психологічними проявами відомого кропивницького кризового психолога Андрія Фоменка «Ресурси впевненості. Трансформації». А завершився святковий день зустріччю з театрознавицею, керівницею проєкту «Art Therapy Force» Світланою Баженовою, яка розповіла про мистецьке життя Харкова під час війни.

Постановою Верховної Ради ювілей Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського внесено до переліку загальноукраїнських подій 2024 року. Це свідчить про те, що бібліотека знаходиться в авангарді культурного та громадського життя регіону, а колектив бібліотеки по праву може пишатися своїми успіхами.

Залишити відповідь